Makedonija: Suspendovano još 15 policajaca i starešina u MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije potvrdilo je danas da je suspendovano još 15 policajaca i jedan visoki starešina zbog povezanosti sa nasiljem u Sobranju Makedonije 27. aprila.

Kako se navodi u saopštenju, protiv 11 službenika Sektora za unutrašnje poslove Skoplje i protiv četvorice pripadnika specijalne Jedinice za brzo rasporedjivanje poveden je disciplinski postupak i uručena su im rešenja za privremeno udaljavanje sa posla.

Istovremeno je i jednom visokom starešini MUP, čije se ime ne navodi, uručeno rešenje za udaljavanje sa radnog mesta. Ministar policije Agim Nuhiu je potvrdio da je suspendovan njegov pomoćnik ministra zadužen za telekomunikacije Nebojša Stajković, protiv kojeg Specijalno tužilaštvo za prisluškivanje razgovora vodi istragu.

Stajković će, prema navodima Nuhiua, snositi odgovornost zbog toga što nije radio takozvani „tetra sistem“ za snimanje komandi i komunikacija u glavnim upravama MUP, Upravi za bezbednost i kontraobaveštajne poslove, Birou za javnu bezbednosti i upravi koja je zadužena i za obezbedjivanje Sobranja.

U saopštenju MUP se navodi da je Odeljenje za unutrašnju kontrolu, na osnovu dokaznog materijala, utvrdilo da suspendovani policajci tokom nasilnog upada demonstranata u Sobranje nisu radili svoj posao, odnosno da su sve pasivno gledali i da nisu pomagali drugim policijskim službenicima.

„Nakon nasilnog ulaska mase u Sobranje ovi policajci su produžili pasivno da se odnose u holu i nisu preuzimali nikakva službena delovanja, čime su omogućili da se masa nesmetano kreće po Sobranju“, navodi se u saopštenju MUP Makedonije.

Prošle sedmice, 10. maja, već je suspendovano šest policajaca zbog učestvovanja u neredima u makedonskom parlamentu.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije, nakon što je parlamentarna većina oko suparničkog SDSM izabrala Talata Džaferija za predsednika parlamenta, 27. aprila, povredjeno je više poslanika parlamentarne većine, medju kojima i lideri Alijanse za Albance Zijadin Sela i SDSM Zoran Zaev, kao i nekoliko novinara.

Helsinški odbor za ljudska prava u Makedoniji je u nasilnom upadu u Sobranje pronašla 28 krivičnih dela, medju kojima su i pokušaj ubistva, veleizdaja i terorizam, dok državno tužilaštvo najveći broj od tridesetak osumnjičenih goni za učešće u gomili koja je ometala službeno lice u obavljanju dužnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike