U trendu

Mandić:Dug CG gotovo tri puta nepovoljniji od duga Srbije

PODGORICA – Povodom zaduživanje nove crnogorske vlade za dodatnih 750 miliona evra, jedan od lidera parlamentarnog DF-a, Andrija Mandić, izjavio je da je taj savez znao da je bivša vladajuća DPS uništila javne finansije Crne Gore i da je državna kasa u užasnom stanju, ali se pita da li su državne finansije baš toliko loše.

Komentarišući zaduživanje nove vlade za 750 miliona evra, Mandić za Tanjug kaže da bi u ime građana Crne Gore premijeru Zdravku Krivokapiću želeo da postavi pitanje koliko od tog iznosa ide na „pokrivanje tekućeg i budućeg budžetskog deficita“.

Mandić pita Krivokapića i za koliko je tim zaduživanjem uvećano stanje javnog duga u odnosu na BDP, a koliko novca je namenjeno za rolover, odnosno, zamenom starih kredita novim kreditnim zaduženjima.

„Kako se desilo da Srbija na finansijskom tržištu dobije novac sa kamatom 1,06 odsto, a Crna Gora gotovo tri puta nepovoljnije po čak 2,875 odsto“, pita Mandić, koji je i lider Nove srpske demokratije.

On pita i da li su „baš toliko nestabilne finansije Crne Gore“.

Inače, svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore zatražili su juče od premijera Zdravka Krivokapića da im dostavi odluku o emitovanju obveznica kojima je država zadužena za dodatnih 750 miliona evra.

Oni su Krivokapiću postavili rok da im tražene materijale dostavi do 15. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.