Mandić: Vraćanje zakona Đukanovićeva igra, očekivan potez

PODGORICA – Lider najjače grupacije vladajuće crnogorske koalicije, Demokratskog fronta, Andrija Mandić izjavio je danas da je za narod u Crnoj Gori očekivan potez odluka predsednika Mila Đukanovića da vrati skupštini na ponovno odlučivanje više zakona, među kojima i sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Mandić kaže da su najave o kohabitaciji nove parlamentarne većine i nove vlade Crne Gore s predsednikom Đukanovićem bile „najobičnije floskule“ i da su ta dva koncepta „nepomirljiva“ i da ne mogu zajednički da vladaju.
Dodaje da nema nikakve dileme da iza opstrukcija u Skupštini Crne Gore, kao i poziva samoprozvanog mitropolita nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića na protest ispred skupštine, stoji upravo Đukanović i da on upravlja tim procesom.

„Đukanović je mnogo toga uložio u ovaj zakon koji je za godinu dana doveo do njegovog pada s vlasti. On danas želi da odbrani vlastite pozicije, odobrovolji međunarodne adrese i ponovo zaigra neku igru“, rekao je Mandić za TV Pink putem skajpa.

On, međutim, veruje da će Đukanović koji je, kako kaže, uvek rukovođen vlastitim interesom, na kraju ipak potpisati taj zakon jer će u suprotnom prekršiti Ustav.

U tom slučaju, podseća Mandić, dovoljan je 41 glas u parlamentu da ga, nakon odluke Ustavnog suda, smene sa dužnosti predsednika.

„Ja bih voleo da, ako je već krenuo tim putem, kada skupština drugi put izglasa ovaj zakon, Đukanović stisne petlju i ne potpiše ga, a mi onda imamo čvrst dokaz koji može da nam posluži kao oslonac da bude razrešen“, rekao je Mandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.