U trendu

Markovina: Grafiti mržnje logičan nusproizvod

ZAGREB -Povodom svakodnevnih ispisivanja novih grafita mržnje prema Srbima, pre svega, u Splitu i Zadru, istoričar, Dragan Markovina smatra da je to logičan “nusproizvod” ideološkog osećanja koje prevladava u Hrvatskoj.

“Splitski HDZ i Kerum su prilično desno, a godinama se niko ne uzrujava oko tih grafita koji postoje već dugo. Bio sam i prisutan kada je grupa momaka kod Medicinskog fakulteta nedavno ispisala poruke ‘Ubij Srbina’. To je na univerzitetskom igralištu, nikome ne smeta i niko to ne smatra problematičnim, što pokazuje ideološko osećanje koje prevladava”, kazao je Markovića za zagrebačku N1 tv.

Na konstataciju da premijer Andrej Plenković I njegova vlada čine sve da se nesnošljivost smaji, Markovina kaže da je Zadar stradao u ratu i da se puno Srba iselilo, te da je tu stoga I snažan ideološki udar.

“U Splitu je 1994. godine promenjeno preko 100 imena ulica, ni jedna ulica koja je bila sećanje na nešto što je levo i antifašističku tradiciju nije ostala. Logičan je nusproizvod takvo ponašanje”, kaže Markovina.

Misli da Plenković voli da vveruje da je uspeo da ublaži atmosferu, ali, istakao je, “pogledajmo samo spomen-ploču iz Jasenovca i besmisleno osnivanje Povereništva za pozdrav ‘Dom spremni’”.

Markovina smatra I da, kako je rekao, šovinistički ispad vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koj je bacio na pod statut grada na srpskom jeziku, ne bi trebalo da prođe nekažnjeno u HDZ.

Međutim, primetio je, da se Plenković ali se Plenković pravi da to nije njegova stvar.

Markovina je jedan od onih koji se pridružio delu hrvatske javnosti koja, kako kaže, ne može da veruje da predsednica Kolinda Grabr Kitarović ne zna da Jugoslavija nije bila iza Gvozdene zavese.

“Nemoguće je da neko ko je u spoljnoj politici toliko dugo koliko je predsednica ne zna da Jugoslavija nije bila iza Gvozdene zavese, ili da je ‘Lijepa Naša’ bila himna socijalističke republike”, rekao je Markovina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.