U trendu

Masovno se odriču pasoša BiH?

U poslednjih 20 godina državljanstva BiH se odreklo 73.478 ljudi, a samo u prošloj godini iz knjige državljana ispisano je 4.270 stanovnika, objavile su danas banjalučke „Nezavisne novine“.

Državljani BiH pasoša se najviše odriču zbog sticanja državljanstva Nemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore.

„U postupku odricanja od državljanstva BiH, stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već poseduju ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države. U neformalnim razgovorima najčešće se navode kao stvarni razlozi pravo na posedovanje nekretnine, olakšano putovanje, studiranje u inostranstvu, sigurni radnopravni status…“, navedeno je u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Podaci Svetske banke iz decembra 2015. godine pokazuju da je stopa emigracije u odnosu na broj stanovnika dostigla 44,5 odsto, dok je u Srbiji 18 odsto, Hrvatskoj 20,9 odsto, a u ovom trenutku BiH je gora čak i od Albanije, koja ima stopu emigracije od 43,6 odsto i godinama je bila vodeća zemlja u svetu, navode „Nezavisne“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar