U trendu

Matić: Odluka o pritvoru Todorića očekivana i nepravedna

ZAGREB – Hrvatski advokat Mato Matić izjavio je danas da je odluka o zadržavanju bivšeg vlasnika Agrokora, Ivice Todorića, u istražnom zatvoru, bila očekivana, ali da nije i pravedna.

Matić je za HRT rekao da je ona nepravedna jer u ovoj fazi nikom, osim Todoriću, nije određen pritvor.

Nakon izručenja Hrvatskoj po evropskom nalogu za hapšenje, Todoriću je određen istražni pritvor, zbog mogućeg uticaja na svedoke, ali i opasnosti od bekstva.

Todorićevi advokati su ponudili kauciju i najavili žalbu na ovu odluku.

Matić je rekao da je ova odluka bila očekivana od istražnog sudije, ali i da Ustav nalaže da svi građani Hrvatske imaju jednake uslove.

Matić, koji inače nije branitelj Todorića, ističe da prva odluka kojom je njemu određen istražni zatvor, nije pravedna, zato što nikome drugom, u toj fazi, nije određen istražni zatvor.

„Hrvatsko pravosuđe ne može tumačiti zakon na svoj način. Kad kažete da će neko utiecati na svedoka, vi tu svoju tvrdnju morate potkrepiti nečim, što ovde nije bio slučaj“, rekao je Matić.
Smatra da ima prostora za žalbu Todorićevog advokatskog tima i u normalnoj državi on bi, kaže, bio optimista.

Matić misli, da je ova odluka donesena zbog pritiska javnosti i politike. „Mene ne interesira politika, već pravna država. Oni koji ne bi smeli da imaju uticaj na pravosuđe, ipak ga imaju“, rekao je.
„Mi u državnom tužilaštvu imamo vrhunski kadar, ali oni nemaju slobode u delovanju“, istakao je Matić.

Upitan da li je u poslednjh 10 godina vodio neki veći postupak koji nije bio pod pritiskom javnosti, Matić je odgovorio da je Hrvatska specifična u odnosu na EU. „Ne treba se ustručavati i reći da je politika od velikog uticaja na pravosuđe. To su činjenice“, naglašava Matić. „Problem je u nalogodavcima. Nakon provedenog postupka, vi morate dati izveštaj. Ako u postupku postoje i političke implikacije, ti si u velikom problemu i upitno je hoćeš li ostati na poslu“, istakao je.

Inače, izručenje Todorića Hrvatskoj izazvalo je lavinu političkih reakcija.

I dok je premijer Andrej Plenković uporno odbijao da komentariše izručenje, uz objašnjenje da ne komentariše pravosudne postupke koji su u toku, opozicija Todorićev povratak vidi kao još jedu šansu da napadne vladu zbog “slučaja Agrokor”.

Stručnjaci procenjuju da epilog ove priče neće biti poznat godinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.