U trendu

Mauzolej Enveru Hodži u Tirani pretvara se u centar za mlade

TIRANA – Mauzolej u Tirani posvećen komunističkom diktatoru Enveru Hodži pretvara se u centar za obuku i umetnost mladih.

Albanski premijer Edi Rama prisustvovao je danas simboličnom početku radova na radikalnoj transformaciji uglavnom napuštenog prostora od 17.000 kvadratnih metara, javlja AP.

Prema nacrtu dizajnerske firme MVRDV iz Roterdama, u centru će biti 18 sala za nastavu i promociju IT-a, robotike i dizajna. Trećina zgrade biće ponuđena u zakup kako bi se obezbedio prihod od nje.

Albancima poznata kao Piramida, zgrada od mermera i betona delo je ćerke Envera Hpodže i njenog suprug, koji su oboje arhitekte.

Nakon propasti albanskog komunizma u decembru 1990. godine, zgrada je služila kao kulturni centar i u njoj su se nalazili privatna televizijska stanica, kancelarije, prodavnice, noćni klubovi, kao i mesta za modne revije ili druge događaje. Tokom rata na Kosovu 1999. godine, deo zdanja je korišćen kao baza NATO-a.

Neposredno pre početka obnove u njemu se još nalazila privatna radio stanica i kancelarije.

Albanci su tu zgradu dugo gledali sa pomešanim osećanjima zbog povezanosti sa omraženim komunističkim režimom, a izbegla je uništenje pre nekoliko godina pod bivšom vladom desnog centra.

Bilo je i predloga da se zdanje pretvori u nacionalnu biblioteku, pozorište ili čak parlament, ali aktivisti su se okupili da bi je zaštitili, tvrdeći da bi je trebalo smatrati delom albanske istorije, a ne simbolom bivšeg režima.

Rama je rekao da će rezultat transformacije biti: „sjajan simbol, lep simbol, snažan simbol Albanije koju želimo da imamo … za našu decu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar