U trendu

MC Srebrenica: U BIH posle Inckovog zakona značajno smanjeno negiranje genocida, ali nije prestalo

Memorijalni centar (MC) Srebrenica je objavio danas Izveštaj o negiranju genocida u Srebrenici, koji je zasnovan na monitoringu i zastupljenosti negiranja genocida u periodu od maja 2021. godine o maja ove godine.

Izvještaj je radjen u okviru projekta „Istina, dijalog, budućnost“ koji je podržala Vlada Velike Britanije.

U izveštaju je navedeno da je posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, u julu prošle godine, broj slučajeva negiranja genocida u Bosni i Hercegovini značajno umanjen, ali ne i sveden na nulu.

„Nosioci najviših javnih funkcija su i dalje negirali genocid u Srebrenici, ponajviše Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Iako je zakon već nešto manje od godinu dana na snazi, do danas nije zabeležena nijedna optužnica protiv negatora genocida“, izjavio je direktor MC Srebrenica Emir Suljagić.

U izveštaju se navodi da su u periodu od godinu dana zabeležena 693 slučaja negiranja genocida u javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije.

“Monitoringom je zabeleženo da najveći broj slučajeva negiranja genocida dolazi iz Srbije, gdje je registrovano 476 slučajeva negiranja, zatim sledi BiH, odnosno Republika Srpska, gde je zabeleženo njih 176, a potom slede Crna Gora, Hrvatska i ostali“, navedeno je u izveštaju.

Medju onima koji negiraju genocid u Srebrenici, kako se navodi, su u akterima kao negatorima, najčešće se pojavljuje Milorad Dodik, potom ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i narodni poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

Ukupan broj medija koji su negirali ili poslužili kao platforma za negiranje genocida je 69.

Kao mediji koji negiraju genocid, kako je navedeno, izdvajaju se mediji u Srbiji – „Alo“, „Informer“, „Novosti“, „Kurir“, „IN4S“, „Pravda“, „Happy TV“, „Objektiv“, „Republika“, „Sputnik“, Tanjug i „Standard“.

Medju medije koji su negirali genocid u Srebrenici ulaze i mediji sa sjedištem u Republici Srpskoj, a to su RTRS, SRNA, „Glas Srpske“, banjalučka Alternativna televizija i „Nezavisne novine“, navedeno je u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar