U trendu

MCP: Mediji pogrešno interpretirali vladiku

PODGORICA – Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je danas da su pojedini mediji „netačno i zlonamerno“ predstavili izjavu episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, tako da je javnost na osnovu te informacije mogla da zaključi da je on rekao da je Srpska pravoslavna crkva uradila izmene zakona, što navodi se, nije tačno.

MCP dodaje da je vladika Joanikije jasno saopštio da bi Crkva, u drugim okolnostima, zahtevala da se ovaj diskriminatorni zakon u potpunosti ukine, ali da, kako je Pravoslavna Crkva i od prethodne vlasti tražila samo one izmene koje bi onemogućile njenu diskriminaciju, ona ni od ovih vlasti nije tražila ništa drugo.

„Uz to, jasno je rekao da je taj proces izmene posmatran poizdalje i da su ostavljeni pravnici da urade svoj posao. Dakle, nadležni državni organi su predložene izmene predstavili Crkvi, kao i ostalim verskim zajednicama, a pravnici iz Crkve su to pitanje razmotrili i zaključili da su izmene urađene na dobar način, s obzirom na sve okolnosti“, navodi Mitropolija.

Kako se navodi, Crkva je kao meru kompromisa, a ne kao idealno rešenje, prihvatila izmene umesto izrade novog zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.