U trendu

Mediji o novoj crnogorskoj vladi

PODGORICA – U fokusu pažnje crnogorskih medija ovih dana je formiranje nove vlade mandatara Zdravka Krivokapića, a glavna tema je licitiranje sa datumima i podelom resora.

Podgorički portal CdM tvrdi da, kada je formiranje vlade u pitanju, parlamentarnoj većini „ne ide glatko“ i da „ima nesuglasica“.

Zaključak izvode iz jučerašne izjave lidera koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića koji je na Javnom servisu RTCG rekao da će nova vlada biti najverovatnije formirana u narednih mesec dana, a da je 9. septembra rekao da će nova vlada biti formirana do kraja oktobra.

Kao razlog stalnom prolongiranju formiranja vlade, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, portal tvrdi da su neki kadrovi navodno odbili određene resore.

Jedan od njih je, kažu, i Ivan Radenović, koji je bio kandidat za ministra finansija, koji navodno niko ne želi da preuzme.

Portal RTCG piše da se Pokret za promene već izjasnio da bi funkciju ministra odbrane najbolje obavljao predsednik partije Nebojša Medojević, koji bi ujedno bio i potpredsednik vlade.

Iz tog pokret smatraju da bi resor nauke trebalo da pripadne zameniku predsednika PzP-a Branku Raduloviću.

To je, navodi se, podgoričkom Danu kazala funkcionerka PzP-a Branka Bošnjak, koja je dodala da je ona predložena za resor prosvete, dok je Veljko Vasiljević predložen za resor održivog razvoja i turizma.

Lideri jedne od dve albanske koalicije Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj juče su razgovarali s Krivokapićem i predali su mu dokument sa svojim zahtevima, a od njegovog odnosa prema tom aktu zavisiće nastavak razgovora o njihovom učešću u novoj vlasti.

Albanci smatraju da je za priiču o resorima još rano.

Prema nezvaničnim informacijama podgoričkih Vijesti, platforma Crno na bijelo (CnB) insistira da im u raspodeli resora pripadne sektor bezbednosti, a jednu od čelnih pozicija mogao bi prema tim informacijama dobiti Zoran Miljanić.

Miljanić je generalni sekretar Građanskog saveza CIVIS koji je deo platforme CnB.

Bio je bivši poslanik Pozitivne i Demosa, a radio je u MUP-u Crne Gore i kao rukovodilac u kriminalističkoj policiji MUP-a Makedonije.

Jedno od imena koje se pominje kao budući ministar pravde je pravnik Vladimir Leposavić, koji je bio član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske u pregovorima sa odlazećom vladom o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Ranije je najavljeno da je kandidat za ministra finansija Milojko Spajić, nestranačka ličnost, koji je tokom kampanje bio član savetničkog tima Krivokapića, kao da tu figurira i Ivan Radenović iz Dojče banke.

Vijesti pišu da bi lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić mogao biti potpredsednik vlade, dok je Slaven Radunović kandidat za ministra održivog razvoja i turizma.

Strahinja Bulajić (DF) biće, kako je nezvanično potvrđeno, potpredsednik Skupštine, kao i Božena Jelušić (URA).

SNP, nezvanično, ima kandidate za tri pozicije – potpredsedničko mesto u vladi i resor sporta – za lidera partije Vladimira Jokovića, Dragana Ivanovića za MUP i Dragoslava Šćekića za Ministarstvo poljoprivrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.