Mediji u regionu o pobedi Donalda Trampa

Svetska vest broj jedan ovog jutra, o pobedi republikanca Donalda Trampa na predsedničim izborima u SAD, je na svim glavnim stranicama elektronskih medija u regionu, kao i poruke ambasadora, koji tvrde da se odnos te zemlje prema državama regiona neće promeniti.

Foto: Beta

Foto: Beta

Hrvatski Jutarnji list, uz fotografiju novog američkog predsednika preko cele strane, iza kojeg je američka zastava, donosi naslov o velikom trijumfu Donalda Trampa sa najavom da je „Svet pred tektonskim promenama“, te da je moćni milijarder novi predsednik SAD.

Dodaje se da je pobeda Trampa iznenadila mnoge s obzirom na sve njegove ispade u kampanji u kampanji proteklih godinu i po dana.

„Iako su ankete pokazivale prednost njegove protivkandidatkinje, predstavnice demokrata Hilari Klint, broje su situacije i primeri pokazali da predizbornim istraživanjima ne treba slepo verovati“, navodi list.

HRT navodi da je Tramp pobedio na predsedničkim izborima u SAD, te da je njegovo obraćanje bilo „nenadnuto“.

„Hvala vam, bilo je komplikovano“, preneo je HRT Trampove reči.

„Vreme je da se SAD ujedini. Obećavam da ću biti predsednik svih Amerikanaca – to mi je izuzetno važno“, poručio je Tramp u svom pobedničkom obraćanju iz svog štaba u Njujorku, preneo je HRT i dodao da je rekao da vidi neverovatno veliki potencijal, te da ni muškarci i žene SAD „neće biti zaboravljeni“.

„Obnovićemo zemlju, autoputeve, škole, bolnice. Amerika će biti najbolja“, rekao je Tramp i najavio da će SAD biti dobre sa svima koji žele biti dobri s njom.

Uz naslov da je Tramp 45. američki predsednik, portal Index donosi i 10 mogućih scenarija koji bi sada mogli uslediti, a koji su priredili analitičari Sakso banke među kojima je i oštar pad vrednosti meksičke valute, skretanje politike SAD u desno, globalna borba protiv „statusa kvo“ i polarizacija medija.

Analitičari predviđaju i kraj dvostranaštva u SAD, bolji odnosi s Rusijom, kao i skok cene nafte „do neba“.

Navode i da SAD predstoji upitan odnos sa Velikom Britanijom i Nemačkom, prenosi Index.hr.

Pobeda Trampa je glavna tema medijima u BiH, Crnoj Gori i Mkedoniji, koji se bez komentara pozivaju na agencijske vesti.

Aldžazira.ba na naslovnoj strani donosi tekst iz pera Jasmina Agića pod naslovom – Donald Trump: Covek koji bi mogao da uništi svet.

Navodi da je Tramp čovek koj zagovara ideje americkog konzervativizma i povratka Amerike u ulogu dominantnog svetskog hegemona.

Poratli u BiH prenose izjavu ambasadorke SAD u Sarajevu Maurin Komrak, koja tvrdi da je politika SAD prema BiH neupitna.

Sarajevski Dnevni Avaz je u naslov izdvojio poruku iz prvog Trampovog obraćanja, kada je rekao da je „Amerika prva, ali će sarađivati sa svima“.

I skopski mediji prenose izjavu američkog ambasadora u Makedoniji Džesa Bejlija koji je najavio da će podrška SAD toj zemlji, i nakon pobede Trampa, ostati ista.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar