Medojević izašao iz zatvora, Knežević napustio zgradu Skupštine

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević pušten je tokom noći iz zatvora, nakon što mu je uručeno rešenje Ustavnog suda na osnovu kojeg je i lider DF-a Milan Knežević izašao iz prostorija Skupštine Crne Gore gde je neprekidno boravio 14 dana i tako izbegavao hapšenje.

Ustavni sud Crne Gore juče je naložio da se obustave odluke Višeg i Apelacionog suda kojima je poslanicima DF-a Medojeviću i Kneževiću oredjena mera stavljanja u zatvor zbog odbijanja da svedoče.

Ustavni sud istovremeno je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku, kojom je propisana mogućnost zatvaranja svedoka koji odbija da svedoči.

Odluka o privremenom puštanju na slobodu za Medojevića i Kneževića važi do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti ZKP-a.

Medojević je bio uhapšen po nalogu koji je izdao podgorički Viši sud jer je odbio da saopšti ko je pripadnik ANB-a koji mu je preneo da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 evra kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju javnosti poznatoj kao „Carine“.

Potom je kažnjen sa još dva meseca zatvora jer je odbio da svedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine, da je Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Viši sud je doneo istu odluku i za Kneževića zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 evra da mu ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.