U trendu

Medved: Na ugroženom području postavljeno 1.300 kontejnera

ZAGREB – Na zemljotresom pogođenom području centralne Hrvatske postavljeno je više od 1.300 kontejnera koji su priključeni na električnu energiju i napravljeno je 50 novih trafostanica, rekao je danas šef vladinog Kriznog štaba za obnovu tog područja Tomo Medved.

Istakao je da je područje Banije od kraja decembra prošle godine, kada se dogodio najjači zemljotres, zabeleženo 2.200 naknadnih potresa, koji su pravili novu štetu.

Medved je rekao da nije bilo nimalo lako dopremiti kontejnere i mobilne kućice i da je su ponekad morali da probijaju puteve da bi došli do blizu kuća kojima su privremeni objekti bili neophodni.

Dosad je postavljeno desetak kontejnerskih naselja u Sisku, Petrinji, Kukuruzarima, Mečenčanima, Glini, Hrvatskoj Kostajnici.. Na ugroženo područje, kazao je, dopremljeno je do sada više od 600 tona hrane za topli obrok stanovništvu 305 naselja.

Pregledano je, dodao je, više od 28.500 objekata, od kojih je 3.500 dobilo je crvenu, a 5.500 žutu, što znači da su oštećeni i opasni za stanovanje, prenela je Hina.

Komentarišući saradnju Štaba sa lokalnim vlastima, Medved je rekako da je kod određenog broj čelnika lokalne i regionalne samouprave primetno da su „više usmereni na politikantstvo i vođenje svojih politika“ te da postojeću situaciju vide kao priliku za kampanju za lokalne izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.