U trendu

Mektić potvrdio raniju izjavu o navodnoj spijuskoj aferi HR

SARAJEVO – Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić saslušan je danas u Tužilaštvu BiH zbog navoda o tome da su hrvatski obaveštajci i diplomate vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH i potvrdio sve što je s tim u vezi rekao ranije.

Mektić je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH kazao medijima da je rekao da policija prikuplja informacije i da kada postoji osnov obavesti Tužilaštvo BiH.

Kako je kazao, suština u Tužilaštvu BiH nije da se nešto konkretno učini, već da se zaštite prijateljsko-robinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče.

„Sve što sam rekao ja potvrđujem“, rekao je Mektić.

Na pitanje da li je Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH spričila prodiranje hrvatskih obaveštajaca u našu zemlju, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći jer jedan od zadataka OSA je sprečavanje pokušaja prodiranja stranih obaveštajnih službi.

„Nešto malo smo diskutovali o vozilu konzula Ivana Bandića. Rekao sam da je Bandić vozio vozilo s diplomatskim tablicama i da imam informacije da je to vozilo vozio i novinar RTRS-a Mato Đaković“, kazao je Mektić.

Istakao je da je Đaković juče registrovao automobil koji je navodno kupio od Bandića te da uprkos tome Đaković nije imao pravo da vozi automobil s diplomatskim tablicama.

„Brutalnu, glupu i blentavu aktivnost juče je napravilo Tužilaštvo BiH. Tražili su od mene da dostavim diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH i sigurnosnim agencijama“, rekao je Mektić.

Ocenio je da je to pokušaj odmazde prema sigurnosnim agencijama, jer Tužilaštvo BiH nema pravo to da čini. Otvoreno je poručio da se na taj način neće disciplinovati sigurnosne agencije.

„Sigurnosni sektor nema poverenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu. To treba uzeti u obzir i VSTV. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze“, kazao je Mektić.

Rekao je da mediji treba da pitaju hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog čega je iznosila netačne informacije o 10 hiljada terorista u BiH.

„Da imamo deset hiljada kokoši, pa to bi se videlo“, kazao je Mektić.

Ukoliko se Mektićevi navodi pokažu tačnim, priča o naoružavanju bh. selefija u režiji službenog Zagreba zasigurno će biti jedna od najvećih špijunskih afera u novijoj historiji Zapadnog Balkana, ali i kamen spoticanja u odnosima BiH i Hrvatske, piše Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.