U trendu

Mektić sutra dostavlja izveštaj o špijunskoj aferi selefije

SARAJEVO – Ministarstvo bezbednosti Saveta ministara u tehničkom mandatu dostaviće sutra Predsedništvu BiH informaciju u vezi sa navodima o aktivnostima hrvatske Sigurnosno-obaveštajno agencije i generalnog konzula Hrvatske u BiH o navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U ovom ministarstvu rečeno je Srni da se danas kompletira informacija, a da će sutra biti dostavljena Predsedništvu BiH, jer „jedna od agencija“ nije dostavila svoj izveštaj.

Ministar bezbednosti Dragan Mektić ranije je rekao da se neki operacioni podaci ne mogu dostavljati, ali u meri koliko može da se kaže neka informacija, ona će biti dostavljena.

On je tada potvrdio da ostaje pri ranije iznesenim stavovima o hrvatskim obaveštajcima i diplomatama koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Zamenik ministra Mijo Krešić nedavno je rekao za zagrebački „Večernji list“, izdanje za BiH, „da su gluposti i nebuloze da je učestvovao u navodnoj akciji obaveštajne službe iz Hrvatske o naoružavanju selefija u BiH“, te da je „reč o konstrukcijama kombinovanih paraobaveštajnih sistema“.

Predsedništvo BiH zatražilo je 18. marta od Ministarstva bezbednosti da u roku od tri dana ovoj instituciji dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Bezbednosno-obavještajne agencije Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

Ovaj zaključak donesen je na vanrednoj sednici Predsjedništva BiH.

Tužilaštvo BiH je 14. marta formiralo predmet da bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. U vezi sa tim narednog dana saslušan je Mektić, preneo je sarajevvski portal Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.