U trendu

Merkel i Plenković podržali evropsku perspektivu država regiona

Nemačka kancelarka Angela Mekel i hrvatski premijer Andrej Plenković podržali su danas u Zagrebu evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana i izrazili žaljenje što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Podržavamo planove Vlade Hrvatske tokom predsedavanja EU da dodje do sastanka sa zemljama Zapadnog Balkana. Važno je da ispunimo preduslove da se ponovo pokrenu pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Žao nam je što to nije uspelo na prošlom Evropskom savetu“, rekla je Merkel na konferenciji za novinare posle susreta s Plenkovićem.

Vezano uz proširenje EU, ona je rekla da mora da postoji „realistična perspektiva pristupanja EU za zemlje Zapadnog Balkana“ i ocenila da ne bi bilo dobro da se EU okrene od obećanog.

„Moramo s Francuskom razgovorati koji se elementi mogu poboljšati i promeniti u pristupnim pregovorima, spremni smo na razgovore iako već danas postoji ceo niz fleksibilnosti u procesu…Želimo se usaglasiti čim pre da bismo u konkretnim slučajevima mogli napredovati“, rekla je Merkel.

Ona je istakla da će Nemačka koliko god može podržavati agendu hrvatskog predsedavanja EU, posebno zato što će upravo Nemačka preuzeti predsedavanje EU od Hrvatske u drugoj polovini 2020.

„Problemi koje rešimo za vreme hrvatskog predsedavanja neće morati da se rešavaju u vreme našeg predsedavanja i zato je važno da saradjujemo“, dodala je nemačka kancelarka.

Na pitanje novinara može li Hrvatska preuzeti predsedavanje EU ako je optužuju za kršenje prava migranata na granici s BiH, Merkel je odgovorila da se „perspektiva zemlje koja štiti spoljnu granicu EU razlikuje od one koju imaju članice u srcu šengenskog prostora“.

Ona je ocenila da je Hrvatska „puno toga učinila kako bi stvorila uslove za pristup šengenskom prostoru“ i da će na to skrenuti pažnju kada se u Nemačkoj bude raspravljalo o ulasku Hrvatske u šengenski prostor.

Što se tiče bilateralnih odnosa dve države, Merkel je rekla da medju njima nema problema, ali da treba ojačati privrednu saradnju.

Hrvatski premijer i lider Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković ocenio je da su odnosi dve zemlje prijateljski i da kroz politički dijalog treba unapredjivati i ekonomsku saradnju.

Što se tiče hrvatskog predsedavanja EU u prvoj polovini iduće godine, Plenković je istakao da je za Hrvatsku posebno važno da do sastanka na vrhu izmedju država članica EU i država jugoistočne Evrope u maju u Zagrebu bude pronadjeno rešenje za situaciju vezano uz otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju.

On je istakao da će se obe države podsticati da preuzmu dodatne reforme, dok će se s partnerima u EU pokušati naći rešenje za otvaranje pregovora i eventualno modifikacije same metodologije pregovora.

Hrvatski premijer je ponovio da pregovarački okvir koji se koristi za Crnu Goru i Srbiju već omogućuje suspenziju i vraćanje na privremeno zatvorena poglavlja (reverzibilnost procesa) i zato smatra da nisu potrebni „filteri“ koje predlaže Francuska.

Merkel boravi u Zagrebu povodom dvodnevnog izbornog kongresa Evropske narodne partije koji je danas počeo u zagrebačkoj dvorani Arena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.