U trendu

Metju Fild: Dejton nije savršen,ali promene samo konsenzusom

BANJALUKA – Dejtonski sporazum je imao za cilj okončanje sukoba i nije savršen, ali bilo kakve promene moraju biti ostvarene putem konstruktivnog dijaloga i postizanjem konsenzusa, izjavio je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Metju Fild.

Te promene bi trebalo zemlju da približe evropskim i međunarodnim standardima, a ne da je udalje, istakao je Fild u intervjuu za banjalučke „Nezavisne novine“.

Fild je rekao da se od Dejtonskog sporazuma održava 25 godina mira.

Dejton nije savršen, što smo videli kroz odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima protiv BiH, ali bilo koje promene Ustava ove zemlje se moraju postići putem konstruktivnog dijaloga i postizanjem konsenzusa, dodao je britanski ambasador.

Odgovarajući na pitanje da li će Velika Britanija, pošto je napustila EU, biti više ili manje prisutna u BiH, Fild je istakao da sa već sada primećuje veće, a ne manje prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva nakon izlaska iz EU.

Premijer Džonson je vrlo jasno rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nakon izlaska iz EU biti još više globalno orijentisano i ambiciozno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.