U trendu

MIA: FRA i dalje bez stava o pregovorima EU sa MKD i ALB

SKOPLJE – Francuska je i dalje bez stava po pitanju početka pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a njen stav mogao bi da bude presudan, piše MIA, pozivajući se na nezvanične izvore.

Sastanak ambasadora zemalja članica EU nije u tom smislu doneo nikakav napredak, navodi agencija Severne Makedonije.

„Ne očekujemo pomeranja do ministarskog samita u Luksemburgu, ništa nije promenjeno u odnosu na prošlu nedelju, odluku treba da donese predsednik Emanuel Makron“, objašnjavaju za MIA diplomate prisutne tokom jučerašnjeg ambasadorskog sastanka u Luksemburgu.

Kako navode visoki vladini izvori jedne od zemalja članica EU koji su bili u kontaktu sa francuskom vladom, „Makronu ne smeta da bude izolovan po ovom pitanju u EU“.

Pregovori između zemalja članica EU sve više su usmereni na odvajanje Albanije od Severne Makedonije, posebno nakon stava holandske vlade i uslove postavljene od Nemačke, ipak, dodaje se da veliki broj zemalja u EU i dalje insistira da obe zemlje u paketu dobiju datum za početak pregovora, svaka iz različitih razloga.

Pojedini analitičari, naime, izražavaju strah da bi Tirana uticala negativno u dijalogu Prištine i Beograda ako bi bila blokirana, navodi portal Plusinfo iz severne Makedonije.

Bolje je da jedna zemlja započne pregovore, nego nijedna, ali stav Francuske mogao bi da bude presudan po tom pitanju, objašnjava visoki diplomata zemlje članice EU za makedonsku novinsku agenciju MIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.