U trendu

Micotakis: Štitimo granice, tražimo opipljivu solidarnost EU

ATINA – Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je danas da migrantska kriza na granicama njegove zemlje s Turskom predstavlja „asimetričnu pretnju“ granicama EU i poručio da niko neće ucenjivati Grčku i EU.

„Ovo više nije problem izbeglica. To je otvoren pokušaj Turske da iskoristi očajne ljude da promoviše svoju geopolitičku agendu i da skrene pažnju sa užasne situacije u Siriji“, rekao je Micotakis na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Micotakis tvrdi da ljudi koji su u proteklih nekoliko dana pokušali da uđu u Grčku ne dolaze iz ratom razorene sirijske provincije Idlib, već su duže vreme bezbedno živele u Turskoj, prenosi grčki potal Ekatimerini.

„Turska neće ucenjivati Evropu zbog izbeglica. Mi smo spremni da podržimo Tursku u rešavanju problema izbeglica i da nađemo rešenje za enigmu u Siriji, ali ne pod ovim okolnostima. Moja dužnost je da štitim suverenitet svoje zemlje“, rekao je Micotakis.

On je dodao da se Turska pretvorila u „zvaničnog krijumčara migranata“.

Micotakis je poručio da će Grčka stititi svoju granicu, odnosno granicu EU, dodajući da Atina očekuje „opipljivu solidarnost“ EU.

„Budimo iskreni. EU nije odgovorila na zadatak da se izbori sa migrantskom krizom. Nadam se da će nam ova kriza poslužiti kao poziv na buđenje“, poručio je grčki premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.