U trendu

Migranti ostaju u kampu Lipa kod Bihaća

BIHAĆ – Stotine migranata do daljeg će ostati u kampu Lipa u kojem će u kratkom roku biti poboljšani uslovi boravka, zaključila je danas delegacija Saveta ministara, međunarodnih organizacija, kantonalnih i gradskih vlasti koja je posetila prihvatni centar kod Bihaća.

Oni su ispraćeni povicima nezadovoljstva migranata koji odbijaju da ostanu na ovom odredištu, prenosi RTRS.

Uslovi u prihvatnom centru su nehumani i potrebno ih je, uz podršku pripadnika Oružanih snaga, što pre poboljšati, rekao je ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić prilikom posete Lipi, u kojoj migranti odbijaju da uđu u šatore, postavljene nakon nedavnog požara.

On je rekao i da će predložiti da se Predsedništvo BiH hitno izjasni o ovom problemu.

„Da se može odmah pristupiti betoniranju podloga i izgradnji infrastrukture kanalizacije i stvaranju uslova da kamp što pre postane mesto za kvalitetan i trajniji boravak migranata“, rekao je Cikotić.

Da će migranti definitivno ostati u Lipi, kažu i predstavnici kantonalne i gradske vlasti.

Naglasili su da nema ništa od njihovog premeštanja u objekat „Bira“ u Bihaću, a građane koji kod tog objekta stražare kako bi sprečili dolazak migranata pozvali su da se raziđu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da u Lipi postoji šitem, postoji bunar, i da ako se stavi agregat mogu brzo da se stvore uslovi za boravak.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić rekao je da su stavili sve resurse na raspolaganje da se ovaj prostor osposobi jer samo su vlasti i građani Unsko-sanskog kantona pružili pomoć migrantima kada su ih svi ostavili.

Delegacija je iz kampa ispraćena povicima „Evropo, pomozi nam!“ i „Ne želimo hranu – želimo slobodu!“.

Migranti na ovaj način, odbijanjem da uđu u šatore i štrajkom glađu i dalje poručuju da ne žele ostati u ovom prihvatnom centru.

Oglasio se i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel koji je situaciju u vezi sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu ocenio neprihvatljivom, i prema pisanju medija, najavio dodatna 3,5 miliona evra humanitarne pomoći BiH za ublažavanje ove krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.