U trendu

Mijatović: Značajno pogoršana sloboda izražavanja u SLO

LJUBLJANA – Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da su značajno pogoršane sloboda izražavanja i sloboda medija u Sloveniji, u vreme vlade desničarskog premijera Janeza Janše.

Mijatović je u memorandumu navela da se pojedini koraci koje je proteklih meseci preduzela slovenačka vlada „rizikuje da se ugroze mogućnost nezavisnih glasova da slobodno govore“, prenosi AP.

„Neprijateljski javni diskurs, kao i kampanje klevetanja i zastrašivanja usmerene na aktiviste civilnog društva i one koji izražavaju kritičko mišljenje, štete slobodnom izražavanju i mogu da imaju obeshrabrujući efekat na slobodu medija“, napisala je Mijatović.

Mijatović tvrdi da postoji niz problema u vezi sa slobodom medija u Sloveniji, koji uključuju, kako je navela, uznemiravanje, zastrašivanje i krivične tužbe tužbe protiv novinara, ograničenje pristupa javnim informacijama i vladine akcije protiv javnih servisa.

„Komesarka posebno žali zbog trenda seksističkog uznemiravanja i mizoginog govora protiv novinarki“, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da žali zbog toga što deluje da je, kako je navela, slovenačka vlada iskoristila pandemiju Kovida-19 da obeshrabri „slobodno izražavanje nezadovoljstva ili političke opozicije“ tako što je zabranjivala proteste i izricala novčane kazne zbog kršenja zabrana.

Slovenačka vlada je u komentarima poslatim Mijatović osporila te navode i poručila da nijedan pravni akt ne ugrožava slobodu medija.

„Bilo kakva kritika političara i premijera na račun konkretnog medijskog izveštavanja ne može se ni na koji način smatrati napadom na slobodu medija i nezavisnost rada novinara“, navela je vlada.

Janša se našao na meti sve većih kritika zbog navodno sve autoritornijeg pristupa, a više hiljada ljudi nedavno je protestovalo u Sloveniji tražeći svrgavanje vlade i raspisivanje prevremenih izbora zbog, kako kažu, ugrožavanja demokratskih standarda.

Slovenija je u poslednje vreme zabeležila porast političkih napetosti, za koje kritičari okrivljuju govor mržnje za koji kažu da ga podstiče vlada i nedostatak tolerancije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.