U trendu

Milanović: Izbori u BiH fijasko i sramota hrvatske vlade

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović je rezulte Opštih izbora u BiH ocenio kao „fijasko i sramotu“, a odgovornim označio aktuelnu vladu premijera Andreja Plenkovića i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita za kojeg je rekao da je igrao neke „podzemne, štakorske igre“.

„Ovo je fijasko, sramota, spomenik hrvatskoj pasivnosti i traljavosti. HDZ nije jednako hrvatski narod“, rekao je Milanović novinarima nakon učešća na 14. konferenciji o održivom razvoju.

Konstatovao je da je HDZ dobro prošao u županijama u kojima žive Hrvati, ali je dodao da je u Predsedništvo BiH opet izabran Željko Komšić.

Podsetio je da godinu dana pokušava da upozori na ovu temu, jer je, kaže, video da postoje planovi da se Hrvati u BiH marginalizujui.

„Ako Plenković želi da bude zaslužan za to, neka bude“, rekao je Milanović i upitao šta je to što je uradio visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Šmit je, kazao je, poslednjeg dana doneo, neku odluku kojom je kao spasao Hrvate.

„Nigde u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš da makneš Komšića. Igrao je neke podzemne, štakorske igrice“, rekao je Milanović, prenela je zagrebačka N1 tv.

Ocenio je sve to katastrofom za hrvatsku spoljnu politiku i dodao: „Hrvatska je ovo mogla da reši, delovanjem pre svega Plenkovićeve vlade…“

„U ovom slučaju smo pokazali slabost i atrofiju zahvaljujući Plenkoviću i njegovim trbuhozborcima“, dodao je.

Istakao je da će Zagreb u naredne četiri godine ili stati u zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH ili ih, kako je kazao, tamo neće biti.

Izbornu pobedu je čestitao Željki Cvijanović i Denisu Bećiroviću za Predsedništvo BiH, a za Komšića je rekao da on ne sme ni da se pojavi u mestima gde žive Hrvati.

Slaže se, dodao je, sa saborskom inicijativom opozicionog Mosta da Komšić bude proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj.

Bećirović je uspeo da pobedi lidera SDA Bakira Izetbegovića, za kojeg je rekao da „pokvaren, prevrtljiv i sve u svemu jedan loš tip“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar