U trendu

Milanović: Nije važan naziv, već identitet

MOSTAR – Predsednik Zoran Milanović koji boravi u višednevnoj poseti hrvatskim institucijama i narodu u BiH, danas je u Mostaru, gde se na tamošnjem Univerzitetu sastao sa rektorom i prorektorom, a potom je izjavio da mu se ne sviđa to što se ta obrazovna institucija zove hrvatski univerzitet.

„Moja dužnost je kad vidim nešto što mi se ne sviđa, za šta smatram da je protivno duhu i slovu, dobrim odnosima između dve države, da to i kažem“, rekao je Milanović novinarima.

Ovo, kazao je, jeste hrvatski univerzitet, ali bi bilo dobro da se tako ne zove.

„Međutim, postoje i identiteti. Vaš i identitet većine vas, moj identitet je hrvatski identitet. Da nije, ne bih se kandidovao za predsednika. Da radim drugačije, radio bih protiv slova i Ustava hrvatske države“, rekao je Milanović.

Ponovio je da u ovom trenutku hvatski narod u BiH ne može da izabere svog člana Predsedništva.

Rekao je i da u Mostar nije došao da se uupliće u interese BiH.

„Bosna i Hercegovina je prijateljska država, ona je susedna država. Kad govorimo o opštim stvarima, govorim u ime države koja ima itekakav nacionalni interes – i politički i sigurnosni, u stanju Bosne i Hercegovine. Čak i da ovde ne živi pola miliona Hrvata, interes Hrvatske je veći od većine evropskih zemalja. Ko god kaže da ovde dolazimo da se uplićemo u interese BiH, to jednostavno nije istina, to je jeftina podmetačina“, rekao je Milanović, preneli su BiH mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.