U trendu

Milanović o Srbiji i Srbima: Šaka jada, mali narod

Lider SDP-a i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanovć je na sastanku sa hrvatskim ratnim veteranima, koji su od njega zahtevali smirivanje tenzija u odnosima sa Srbijom i normalan dijalog sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao da Srbija nije nikakva diplomatska sila, kao i da su „Srbi mali narod – šaka jada“.

Nazivajući državni vrh Srbije „tipovima“, Milanović kaže:

„Te tipove je izabrao srpski narod, ali je to šaka jada, nažalost, šaka jada, nikakva, kako vi mislite, diplomatska sila, to je mali narod“.

Na tajnom snimku koji je procureo sa ovog sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata u sedištu SDP-a, se jasno čuje kako Milanović nagovara ratne veterane da ne zovu Vučića za pregovarački sto.

„Video sam u vašem saopštenju da želite da dovedete Vučića za sto. Gledajte, to je poniženje…“, rekao je Milanović.

Umesto da, kako je rekao, pozivaju Vučića, predložio im je da to završe tako što će dogovoriti sastanak na koji će Srbija poslati svog ministra, a Hrvatska svog.

„Oni će se naći i imaju izbor. U protivnom mi ćemo ih blokirati“, rekao je Milanović i dodao da Hrvatska od Srbije ne traži ni teritorije ni granice.

„Mi (Hrvatska) smo u puno boljem položaju. Oni (Srbi) su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Hagu, mi smo želeli da postignemo bilaterlani sporazum… čekali smo ih“, rekao je Milanović.

Rekao je da Hrvatska ne želi da „maltretira“ Srbiju, već samo traži da Beograd ukine taj zakon koji Srbiju stavlja u poziciju „malog Haga“ ili će u protivnom, kaže, Hrvatska štiti svoje nacionalnne interese.

„Čekaćemo da budu ranjeni, a onda ćemo im blokirati pregovore“, kazao je.

Veći deo svog obraćanja Milanović je u posebno ironičnom tonu govorio o srpskom rukovodstvu, najčešće pominjući premijera Vučića u negativnom kontekstu. Prošlo je, konstatovao je, 13 godina i niko mi ne može reći da je u Srbiji na vlasti liberalna, „proevropska, fina vlast“.

„Rekao sam da ćemo im dati rok, ne agresivno, ali ukoliko u tom roku ne bude primerene reakcije, moj ministar spoljnih poslova će blokirati pregovore i donećemo u Saboru zakon i formirati specijalni sud s kojim ćemo proganjati iz čiste obesti, iz čiste obesti počinitelje zločina na, recimo, Kosovu. . . „, naveo je bivši hrvatski premijer, koji, inače, tokom tog mandata nije imao baš najbolje odnose sa braniteljskom populacijom. U jednom trenutku je branitelje zapitao:

„Da ste vi radili to što je radio Vučić s one strane Save bili bi optuženi… Mi tim ljudima gledamo kroz prste, da, i to je granica tolerancije, granica do koje sam se spreman praviti blesav, nemoj me terati više od toga..“, kazao je.

„Vučić i Nikolić su tipovi koji su arlaukali oko Zagreba. Mi tim ljudima gledamo kroz prste. Njih je izabrao srpski narod koji 150 godina ne zna gde bi išli – u Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku…“, kazao je Milanović.

Ponovio je da su Srbi mali narod kojih, kako je rekao, „nema ni 10 miliona, a želeli bi da gosodari Balkanom“. Zato bi, kako je rekao, on sa Srbijom išao i radikalno.

Milanović je rekao i da se srpska vlast ponaša bahato i da je reč o “beogradskoj čaršiji“.

„I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore, nego ćemo doneti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu…“, rekao je Milanović, te primetio: „Vidimo da se dobro snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika je komplikovana…“.

Mlanović je rekao da je branitelje pozvao na sastanak da bi videli šta zajedno mogu da učine o dve stvari – Srbiji i BiH.

Lider Narodne koalicije na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima i kandidat za premijera Hrvatske ne bira reči ne bi li prikupio glasove i ponovo došao na vlast. Istakao je da bi prema Srbiji išao i radikalno ako treba jer njemu, kako tvrdi, Angela Merkel i Evropska narodna stranka ne govore šta sme, a šta ne sme da radi. Više puta je ponovio da on „nema gospodara“ koji mu može odredivati šta će da radi.

Sa Srbije je na kratko prešao na BiH, rekavši da je da su optužnice iz BiH još veći problem od onih iz Beograda. Pomenuo je zatvarnje granice prema Srbiji, što je naredio u jeku prošloodišnje izbegličke krize i ustvrdio da bi to opet učinio.

Inače, tajni audio snimak, najpre je objavio zagrebački „Jutarnji list“, a potom i beogradski TV Pink.

Milanović se još jednom pred veteranima pohvalio da je njegov deda bio ustaša. Njegov otac je, kazao, oženio devojku čija su dva brata poginula kao ustaše. Upitan kakav je njegov stav o pokliču „Za dom spremni“, Milanović je rekao da je on zabranjen, ali da se njemu „fućka“ šta ko o tome misli.

Ne može, kazao je, on nikoga naterati da misli na isti način kao on.

Predstavnik Zbora udruženja veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruženja specijalne policije, Josip Klem je novinarima nakon sastanka sa Milanovićem nagovestio neslaganje u nekim stavovima, rekavši da im je namera bila da poduče bivšeg premijera demokratiji i da ne žele više blokadu granica.

„Jutarnji“ je primetio da je posebnu pažnju javnosti izazvao utisak da su veterani pozivali na razum i smirivanje tenzija, a da je Milanović imao „nabrijaniji stav“.

Inače reč je o braniteljima koji su dan ranije od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović tražili da im ugovori sastanak sa srpskim premijerom Vučićem kako bi probleme rešavali na civilizovan način – dijalogom.

(Tanjug)

7 komentara
 1. Jelena Lukic

  Koga uopste vise zanima misljenje prostaka kome je mesto da pljucka negde po ulici ?! Prosto je neverovatno da nasi mediji prenose ovakvu nebitnu personu I njegovo misljenje. !! Hrtvatska se inace nece pitati ni za sta ,kao uostalom niko na Balkanu za bilo kakvu odluku. Cemu onda ovakva vest? Dosta vise sa Hrvatskom I njjenim vekovnim frustracijama!!

 2. loner wolf

  HAhaahahah,pa i ovog hrvata volim više ngo vučića! Ako ga je ispljuvao!!!

 3. sasa

  ….zar milanovic nije srbin….samo feminiziran

 4. Slobodan Smolovich

  Milanoviću ti si srpska s… !

 5. Slavko

  Da, upravo tako….pogodio si g. Milanoviću (bar ti prezime kaže da su ti preci nekada Srbi bili). Jesmo, mali smo narod, šaka smo jada, ali u poređenju sa recimo Kinom, Indijom, Rusijom, Amerikom… Ako si nas sa njima poredio, svaka čast majstore, lupi i ti jednu dobru, pametnu :))

 6. neregistrovan

  Ne bih da ti milanovicu držim sada čas iz istorije, ali mi ,,mali,, uvek smo imali svoju državu,svoj jezik i svoju kulturu. Vi hrvati ste došli neznano odkud, niste imali ni jezik, ni pismo, ni kulturu, sve to ste ukrali od nas Srba a uzgred budi rečeno i ti si Srbin. Možeš u svojoj glavici samo da nam pljunes pod prozor i ne prizivaj vraga zatvaranjem granica, jer ako mi zatvorimo granicu sa vama onda ste totalno pukli. Što se tiče radikalnijih postupka prema Srbima, samo napred, znaš, mi trpimo dosta ali veruj mi, sada je došao trenutak kada nam je svega preko glave i pojeli bi vas radikalno u jednom zalogaju. Ovo je stav nas nekolicine ne premijera on će vam se verovatno izvinuti što nas pljujete.

  1. milanovicsrbin

   tako je!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike