U trendu

Milanović: Odnosi Hrvata i Srba ključni

KNIN – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenioje danas, na svečanosti povodom 25 godina od vojno-policijske operacije „Oluja“ u Kninu, da su odnosi Hrvata i Srba u ovom delu Evrope ključni.

On je, u svom obraćanju, ukazao da su ti odnosi od početka, pre više od stotinu godina, bili poremećeni, da je bilo sukoba, krvoprolića, ratova, građanski rat, agresija.

„Nikako da uđemo u fazu odnosa u kojoj će preovladavati odnosi poštovanja, kao da smo opterećeni stvarima koje su posledica agresije“, naglasio je on.

Milanović je rekao da Hrvatska ima dobru volju i veru, i da želi sarađivati, raditi, poslovati, da Hrvati koji posluju u Srbiji kada dođu u probleme pred sudom budu nepristrasnno tretirani, kao što bi i Srbi u Hrvatskoj bili.

„Vreme je da uđemo u jednu novu paradigmu odnosa. Odnosi ta dva naroda u ovom delu Evrope su jako važni. Kada se prepucavamo, kako se to sada radi, drugi nas ne primećuju. Ti odnosi moraju biti bolji, i ja ću dati sve što kao predsednik mogu i smem dati, jer je zaštita hrvatskog poretka prioritet. Vidim da premijer i predsednik Sabora isto tako razmišljaju“, naglasio je on.

Govorio je i o ratnim zločinima, rekavši da je bilo „grešaka ,zločina, nisu samo ljudski loši, već su drzavu koštali“.

„Sve je posledica grešaka koje smo pravili činjenjem i nečinjenjem posle pobede. Lekcija za nas, ne za novi rat, jer ne verujem da će ga biti, ali u ljduskom smislu je da mora da pazimo u svakom trenutku da koncentracija nikada ne popušta“, kazao je on.

Milanović je istakao da je hrvatska država ispravila kasnije tu grešku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.