Milanović trenutno štićena osoba druge kategorije

ZAGREB – Novoizabrani hrvatski predsednik Zoran Milanović je još u izbornoj noći dobio policijsko obezbeđenje, a biće čuvani i članovi njegove uže porodice, kao i sin koji studira u inostranstvu.

Milanović je za sada štićena osoba druge kategorije, a kada bude zvanično bude stupio na dužnost, 18. februara, postaće štićena osoba prve kategorije, a članovi njegove najuče porodice – supruga, deca i roditelji – biće štićene osobe treće kategorije.

Za Milanovićevu neposrednu bezbednost brinuće pripadnici Uprave za posebne poslove bezbednosti MUP-a.

I mesto njihovog stanovanja postaje štićeni objekt prve kategorije, što znači da je pod policijskom zaštitom 24 sata, piše zagrebački Jutarnji list.

Budući da Milanovićev sin studira u inostranstvu, njegovo obezbeđenje će biti dogovoreno u sklopu međunarodne saaradnje, s policijom države u kojoj se nalazi.

Prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora, štićena osoba druge kategorije je i kandidat za predsednika države u drugom izbornom krugu, ali pisanim putem MUP-u može se odreći tog statusa.

Sudeći po fotografijama i snimcima iz predizborne kampanje, Milanović je to i učinio jer uz njega u drugom krugu nije bilo pripadnika obezbeđenja.

U narednim danima, do inauguracije, s MUP-om će se morati dogovoriti i lični telohranitelja predsednika i šef njegovog obezbeđenja, kao osoba Milanovićevog najvećeg poverenja.

Dok je bio premijer, Milanovićev čuvar bio je Goran Vuković Vuk, koji je bio i šef obezbeđenja premijera Ivice Račana. U međuvremenu Vuković je pezionisan.

Nakon što krajem narednog meseca Kolinda Grabar Kitarović napusti dužnost predsednice države, ona će imati takođe pravo na obezbeđenje u narednih šest meseci i to kao štićena osoba druge kategorije.

Ukoliko ne bude to želela, Grabar-Kitarović se tog statusa može odreći pisanim utem. Ali, iskustvo kazuje da je Uprava za posebne poslove bezbednosti MUP-a nekolicini političara i nakon isteka tog roka produžavalja pravo na zaštitu.

Slučaj Bože Petrova, iz Mosta nezavisnih lista, poslednji je takav primer – njega je obezbeđenje pratilo i nakon što je isteklo zakonskih šest meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.