U trendu

Milanović uklonio sve biste iz Predsedništva

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović uklonio je sve biste iz predvorja Predsedništva na Pantovčaku, izjavio je danas portparol predsedničkog kabineta Nikola Jelić i dodao da je ta odluka samo sprovođenje predizbornog obećanja Milanovića koji je govorio da je bistama mesto u muzejima.

Prema pisanju Večernjeg lista ta odluka znači da je Milanović u svom mandatu odlučio ne samo da ne vrati na Pantovčak bistu Josipa Broza Tita nego i da ukloni biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Juraja Štrosmajera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i Franje Tuđmana.

Kako se navodi, za sada se zna samo sudbina biste Josipa Juraja Štrosmajera koja će biti vraćena vlasniku – Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti, dok će sve ostale biste koje su u vlasništvu Kabineta predsednika do daljeg ostati u Kabinetu.

Jelić je dodao i da se sa muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovara o mogućnosti da im se biste ustupe, odnosno pozajme kako bi bile izložene i dostupne javnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.