U trendu

Milanović Vučiću: Hoćete da dođete u Jasenovac, evo ja ću vam biti domaćin

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da ne vidi problem da u Jasenovac dođe srpski predsednik koji ima „bogatu istoriju putovanja po Hrvatskoj i svakakve priče po Glini“, prenosi večeras N1 Zagreb.

„Ali evo, gospodine predsedniče Srbije, hoćete da dođete u Jasenovac, gde je juče bio ceo državni samit, evo ja ću vam biti domaćin“, rekao je Milanović.

N1 Zagreb piše da su ovog vikenda stizale poruke iz Bosne i Hercegovine o otcepljenju Republike Srpske i njenom pripajanju Srbiji, i da je Milanović na pitanje treba li biti zabrinut zbog poruka Vučića i predsednika RS Milorada Dodika, odgovorio „i da i ne“.

„Da, jer to nije realno i neće biti tako. Nije odgovorno da ljudi stvaraju iluzije i potpiruju želju. BiH je tu i ostaće takva kakva jeste. To nije zabrinjavajuće jer je potpuno nerealno. Uz čiju pomoć će se ovo dogoditi? Rusija? Moj prijateljski savet braći Srbima, hajde ljudi, opametite se. Nema pomoći od Rusije, nikada niste imali. Bugari su imali koristi jer su ih oslobodili od Turaka, vi niste. Kako sada mislite da se otcepite od BiH? Ta pretnja je stalna kad god se čini da Dodik negde propušta vodu“, pojasnio je Milanović.

N1 podseća da je Dodik u nedelju na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora kritikovao Milanovića zbog posete Derventi u aprilu gde je uručio odlikovanja 103. brigadi Hrvatskog veća odbrane (HVO) za zasluge u odbrani Bosanske Posavine, i poručio mu da više ne dolazi na teritoriju RS ako će to ponovo činiti.

Milanović je rekao da je dva dana ranije telefonski razgovarao s Dodikom i najavio mu i dolazak i povod kojim dolazi u Derventu te da predsedniku RS-a to nije predstavljao nikakav problem.

Hrvatski predsednik je rekao da su pripadnici 130. brigade HVO-a iz Dervente, čijih je 650 vojnika poginulo u odbrani Bosanske Posavine, mogli biti odlikovani i u Hrvatskoj, ali je u Derventu „išao na Dodikovu reč“.

„I šta sad hoćeš? Pa budi muško, ako celo vreme glumiš muškarca“, dodao je hrvatski predsednik.

Milanović je rekao da je s Dodikom nedavno razgovarao i povodom pravoslavnog Uskrsa, te da mu ni tada ništa nije spomenuo u vezi posete Derventi, no prema njegovim rečima, „Dodik očito nije uspeo izdržati pritiske i odoleti“.

„Ja ga po tome merim, ne samo njega nego i sve državnike. Nije uspeo izdržati pritisak, a koliko si baždaren na pritisak toliko si i jak“, dodao je.

Milanović smatra da je za Dodika nastao problem, jer „on slobodno šeta po Republici Srpskoj i pazi šta govori s punim respektom prema državi BiH, ali i prema Republici Srpskoj, a Vučić ne može u Jasenovac“.

„Kako ćeš to objasniti militantnim Srbima, među koje ja Dodika i dalje ne ubrajam“, dodao je Milanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.