U trendu

MKD: Očekujemo da Mađarska poštuje Evropsku konvenciju

SKOPLJE – Makedonska ministarka pravde Renata Deskoska očekuje da će se Mađarska kao država-članica Evropske unije voditi evropskim standardima i konvencijama kada bude odlučivala o ekstradiciji bivšeg premijera Nikola Gruevskog, prenosi makedonska televizija Telma.

„Naše pravo je da zahtevamo ekstradiciju i u skladu sa međunarodnim važećim dokumentima imamo pravo da dobijemo ekstradiciju“, rekla je Deskoska.

Sa druge strane, ministrarka kaže da mađarski vlasti imaju pravo da odluče šta će uraditi po pitanju zahteva Makedonije, ali očekuje da će se vlast države-članice Evropske unije voditi evropskim standardima i konvencijama, posebno Evropskom konvencijom o ekstradiciji koju su potpisale i ratifikovale obe države.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski napustio je Makedoniju između 8. i 11. novembra, a 9. novembra trebalo je da se javi u skopski zatvor Šutka na izdržavanje zatvorske kazne od dve godine.

Nakon što su makedonske vlasti 12. novembra raspisali međunarodnu poternicu, jer nisu uspele da ga pronađu, Gruevski se oglasio na svom fejbuk profilu tvrdeći da je u Mađarskoj zatražio azil kako bi se zaštitio od političkog progona u Makedoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar