U trendu

MKD: Pendarovski potpisao zakone koje je Ivanov odbio

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, potpisao je danas ukaze o stupanju na snagu 21 zakona, koje je odbio da potpiše bivši predsednik Đorđe Ivanov, od stupanja na snagu Prespanskog sporazum, pa ni zakone, ni amandmane u vezi sa tim sporazumom i promenom Ustava, koji se odnose na novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ivanov je odbio da potpiše i Zakon o jezicima, nakon prvog i drugog usvajanja u parlamentu, a kojim je albanski jezik uveden kao drugi službeni jezik na celoj teritoriji te države, uz obrazloženje da je to suprotno makedonskom Ustavu, preneo je portal Plusinfo.

Ivanov je okončao svoj mandat 12. maja, a njegov naslednik Pendarovski smatra da su zaostali zakoni i njihova buduća implementacija od vitalnog interesa za građane Severne Makedonije.

Novi šef makedonske države je potpisao ukaze o stupanju na snagu, između ostalog, i Zakona o izmenama Zakona o operativno-tehničkoj agenciji, koji se odnosi na finansiranje i rad makedonskih bezbednosnih službi, Zakon o Centralnom registru stanovništva, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci investicijama. . .

Izmene Zakona o operativno-tehničkoj agenciji odnose se na način finansiranja i doprineće profesionalizaciji bezbednosnih struktura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.