U trendu

Mogerini: Ne dozvoliti da se ponovi ikad više

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini danas je izjavila da je „na srebreničkim poljima ispisana najcrnja stranica nedavne istorije Evrope“ i poručila da je „Srebrenica poziv na akciju, a ta akcija je – ne dozvoliti da se ponovi ikad više“.

„Srebrenica nas uči da i dalje vredi polazna osnova naše Evropske unije i da je to jedini način za mir na našem kontinentu“, jer, kako je  naglasila, „podela evropskih naroda na ‘nas’  i ‘njih’ samo će izazvati nove sukobe“.Federika Mogerini je poručila „hrišćanima i muslimanima, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, došljacima i starosedeocima da težnje ‘etnički čistim’ državama neće doneti mir“.

„Moramo omogućiti svim zajednicama da budu skupa, a ne da budu pokidane. Zajednički život je suština naše Unije i iz tih razloga radimo sa svima na Zapadnom
Balkanu da nastave evropski put“, rekla je visoka predstavnica EU.

„Svih 28 država-članica, sve institucije Evropske unije, podržavaju perspektivu Bosne i Hercegovine da postane deo naše Unije, nadamo se i radimo na ostvarenju budućnosti partnerstva, pravde i pomirenja za sve građane ove zemlje i ovog dela Evrope“, stoji u izjavi Federike Mogerini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar