U trendu

Mogerinijeva u balkanskom loncu

Na polovini puta po zemljama Zapadnog Balkana, šefica EU diplomatije Federika Mogerini suočila se s bojktom opozicije u crnogorskom parlamentu, odbijanjem makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da mandat ponudi lideru SDSM Zoranu Zaevu, a u Beogradu incidentom u parlamentu.

Uzbuđenja joj, zasigurno, neće nedostajati ni na drugoj polovini puta.

Mogerinijeva je sinoć bila u Tirani, danas boraviti u Prištini i Kosovskoj Mitrovici, a ponovo će pokušati, kako je ranije saopšteno, da “sleti” u Sarajevo, koje je bilo planirano za prvu tačku regionalne turneje.

Mogerinijeva je u Tirani razgovarala sa premijerom Edi Ramom o evropskom putu Albanije, ali i sa vođom albanske opozicione Demokratke partije Ljuljzimom Bašom, koji inače predvodi proteste u toj zemlji, na kojima se traži ostavka aktuelnog premijera.

Parlamentarni izbori u Albaniji zakazani su za 18. jun i trebalo bi da pokrenu pregovore o članstvu te zemlje u Evropskoj uniji.

Baša je, kako su preneli albanski mediji, Mogerinijevoj saopštio da će njegova stranka nastaviti da bojkotuje parlament.

Sa Ramom Mogerinijeva je kratko razgovarala i o aktuelnoj situaciji u regionu, ali detalji nisu saopšteni.

Šefica EU diplomatije u Prištini je razgovarala sa predstavnicima kosovskih vlasti, koji ne propuštaju priliku da za sve loše optuže Beograd.

U Prištini su za fanas, tokom njene posete, najavljeni protesti opozicije zbog odluke suda u francuskom gradu Kolmaru da ponovo odloži odluku o eventualnom izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji.

U Mitrovici bi trebalo da obiđe glavni most na Ibru, gde će je sa severne strane tog podeljenog grada, na albanski I srpski, sačekati gradonačelnik Goran Rakić.

Ona će obići radove na mostu, koji se izvode u sklopu tzv. revitalizacije, oko čega su vođeni dugi I teški pregovori u okviru dijaloga Beograda I Prištine, a nakon kojih je na insistiranje albanske strane srušen, po njima sporan, potporni zid, navodno zato što je bio nekoliko centimetara viši od predviđenog.

I najzad, u Sarajevu, ukoliko ovaj put ne bude magle, Mogerinijeva će se sresti sa članovima Predsedništva BiH, Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem I Draganom Čovićem.

To će biti drugo okupljanje članova kolektivnog šefa države BiH, nakon što je deo bošnjačke vlasti u BiH, predvođen Izetbegovićem, odlučio da pokrene reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Zahtev je MSP-u u Hagu predat jednostrano, bez saglasnosti državnih institucija, što je dodatno podiglo tenzije I proizvelo političku I institucionalnu krizu ,za koju mnogi, pa I sam Izetbegović, kažu da je najveća od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Dugo najavljivana poseta Mogerinijeve državama Zapadnog Balkana bila je drugačije zamišljena I planirana.

Trebalo je da to bude za EU i sam region stareški značajna poseta u cilju definisanja pozicije balkanskih zemalja i same politike proširenja u razgovorima, koji se unutar EU trenutno intenzivno vode na tu temu.

Autorski tekst Mogerinijeve uoči posete objavili su vodeći mediji u zemljama u kojima se očekivao njen dolazak, a u kojem je ona poručila da reforme u svakoj od zemalja na Balkanu nisu važne zato što ih žele vlade, već ljudi u regionu.

Umesto lepih reči I tople dobrodošlice, Mogerinijevu je u crnogorskom parlamentu dočekao bojkot opozicije, koja sedice bojkotuje od oktobarskih vanrednih parlamentarnih izbora, jer smatra da oni nisu bili ni fer ni demokratski.

U Skoplju makedonski predsednik Đorđe Ivanov je Mogerinijevoj rekao da ne može mandat za sastav vlade da preda lidru SDSM Zaevu, koji je prihvatio “Tiransku deklaraciju”, koju su mu nametnuli Albanci, a kojom se, između ostalog, traži da albanski bude drugi zvanični jezik na celoj teritoriji Makedonije.

Potom je usledila poseta Beogradu, gde za razliku od crnogorske, srpska opozicija nije bojkotovala parlament, ali jeste ometala govor Mogernijeve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.