U trendu

Mogu li se sukobiti Mađarska i Makedonija — zbog Gruevskog?

Mađarska je, kako javljaju albanske agencije, dala azil Nikoli Gruevskom bivšem premijeru Makedonije, koji je trebalo da se pojavi na izdržavanju zatvorske kazne, jer je okrivljen za zloupotrebu službenog položaja za vreme svog mandata zbog kupovine „mercedesa“ za potrebe Vlade, koji se i danas koristi.

Makedonija je zatražila od Mađarske da izruči Gruevskog, a opozicija u Mađarskoj na zgradi Vlade je ispisala grafit „VIP azilant“, aludirajući na Gruevskog, a kritikujući svog premijera zbog takve odluke.

Da li ovo može da dovde do „diplomatskog rata“ Mađarske i Makedonije i kako će ta odluka Orbana uticati dalji tok situacije u regionu, ali i u EU?

Risto Nikovski, makedonski diplomata u penziji i bivši ambasador te države u Rusiji, Albaniji i Velikoj Britaniji, uveren je da neće biti nikakvog diplomatskog sukoba između Mađarske i Makedonije zbog takvog poteza Orbana, ali i dodaje:

„Radi se o slučaju koji će biti tretiran prema svim propisima, pre svega Evropske unije, budući da između Makedonije i Mađarske nema dogovora o ekstradiciji. Međutim, nije sporan azil Gruevskog u Budimpešti, jer je jasno da se radi o političkom progonu i u tom smislu mislim da su preduzeti svi potrebni koraci koji će defakto da reše ovaj slučaj. Odnosi između Mađarske i Makedonije biće normalni kao i do sada.“

To što je jedna država-članica Evropske unije dala azil bivšem makedonskom premijeru, ocenjuje naš sagovornik, odraz je toga što svi koji prate političku situaciju u Makedoniji shvataju da u Skoplju nije normalna situacija i da se siluju Ustav i zakoni, da se po svaku cenu želi promena najvišeg državnog akta i da se promoviše ugovor sa Grčkom koji je ponižavajući i predstavlja kapitulaciju i brisanje makedonskog naroda.

„Prema tome, Mađarska i njen premijer lično prate tu situaciju i mislim da je Budimpešta apsolutno ispravno postupila što je pokazala spremnost da prihvati Gruevskog, jer narod kaže: ’Bolje sto krivih na slobodi nego jedan nevin u zatvoru‘. A ovo što se radi u Makedoniji je apsolutno politički progon“, kaže Nikovksi.

U isto vreme on je uveren da će Mađarska trpeti političke pritiske iz Brisela zbog svoje odluke, ali, srećom, Orban je čovek koji se drži svoje politike i nije ničiji pion, što nije slučaj sa Vladom u Makedoniji.

„Situacija u Makedoniji je napeta, ovo što se dešava je skoro nezamislivo. Ali naša Vlada je uspostavljena uz pomoć Vašingtona i sledi njegovu politiku, ne vodeći računa o fundamentalnim interesima makedonskog naroda“, dodaje Nikovski.

Na pitanje koliko i da li će uopšte Orbanova odluka dati „vetar u leđa“ građanskim protestima koji se dešavaju u Makedoniji ili samoj opoziciji, naš sagovornik odgovara da se sad čeka da se opozicija eksponira jasnije i glasnije i navodi da to očekuje u narednom periodu.

Vlada Mađarske je navela da nije pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju, te da je postupanje Budimpešte prema bivšem premijeru Makedonije rezultat „bezbednosnih razloga“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar