U trendu

MPC: Poreska uprava se uključila u hajku protiv Crkve

CETINJE – Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je danas da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve, iznoseći neproverene i neutvrđene podatke, čime ni malo ne doprinosi istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu.

U saopštenju Mitropolije, ističe se da je netačan podatak Poreske uprave da se na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika duguje 339.000 evra.

Kako se navodi, na sastanku 11. februara utvrđeno je i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011.

Mitropolija ocenjuje da je „‘višemilionski dug’ izmišljen samo radi hajke protiv Crkve“, da nije u pitanju izbegavanje poreskih obaveza od strane Crkve, nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast.

Pitanje je za direktora Poreske uprave Miomira M. Mugošu „zbog čega resor na čijem je čelu… nije vršio svoje zakonske nadležnosti? I sada bi, zbog toga, plenio imovinu Mitropolije“, i to, između ostalog, „ni više ni manje nego zaveštano zemljište Manastira Gradišta u Buljarici“, kaže se u saopštenju.

Mitropolija postavlja pitanje da li „ovo pobrojavanje imovine otkriva jedan od bitnih razloga zbog kojih je sporni zakon o slobodi veroispovesti donesen“.

„I ovom prilikom ukazujemo na to da se Mitropolija ne nalazi izvan, a ni iznad pravnog poretka i da je svoje obaveze, nakon donetih rešenja, uredno izmirivala… i doprinosila budžetu Crne Gore putem plaćanja poreza“, kaže se u saopštenju.

Mitropolija ukazuje i da su predstavnici Vlade Crne Gore i najviši državni zvaničnici ne jednom zlonamerno izneli u medijima neistinu da Mitropolija nije pravosnažno registrovana.

Direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša saopštio je danas da „poreski dug za 38 prijavljenih sveštenika Mitropolije premašio 300.000 evra, a da se procenjuje da je ukupni dug višemilionski“.

On je na Tviter nalogu Uprave napisao da Mitropolija crnogorsko-primorska ima više privrednih društava čiji je osnivač i više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina, kako navodi, prometovano više desetina miliona evra.

„Ako MCP ne plati poreski dug dobrovoljno, zakonska obaveza je da dug bude naplaćen prinudno, sredstvima sa računa MCP ili od njene imovine. Naravno, ne od verskih objekata, već od nekretnina kojima MCP raspolaže na atraktivnim lokacijama“, napisao je Mugoša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar