MSP CG:Trebalo naglasiti da je Stana bila Crnogorka

PODGORICA – Povodom tvita na zvaničnoj stranici Ministarstva spolnih poslova Srbija o prvoj ženi ambasadoru SFRJ Stani Tomašević, koji je uzburkao društvene mreže u Crnoj Gori, oglasio se večeras i crnogorski MSP, koji je, pored ostalog, naveo da je srpsko Ministarstvo trebalo da naglasi „da je ona bila Baranka i Crnogorka“.

„Povodom tvita na zvaničnoj stranici MSP Srbije u kojem je ambasadorka Stana Tomašević – Arnesen pomenuta, želeli bi da naglasimo da je ona rođena u Baru 1921. i da je bila jugoslovenska partizanka i prva žena ambasador u SFRJ. Stoga bi, oslanjajući se na istorijske činjenice, bilo mnogo preciznije reći da je ova Baranka i Crnogorka bila prva žena ambasador u bivšoj Jugoslaviji“, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo na Tviteru.

Pohvalno je, kako navode iz crnogorskog MSP, istaći da je jugoslovenska diplomatija u ono vreme bila pionir na mnogim poljima, pa i u promociji rodne ravnopravnosti što služi na čast i ponos svim državama bivše Jugoslavije.

Međitim, dodaju iz crnogorskog MSP, „nije korektno ni profesionalno prema tekovinama ex jugoslovenske diplomatije ne pomenuti Stanino poreklo i privrženost korenima“.

Objava srpskog Minitarstva inostranih poslova o tome da je bivša SFRJ još 1963. brinula o ravnopravnosti polova i Stanu Tomašević, rođenu Baranku, imenovalo za prvu jugoslovensku ambasadorku, uznemirila je duhove u Crnoj Gori.

Tekst Ministarstva je ilustrovan arhivskim fotografijama iz partizanski dana Stane Tomašević i kasnije kao ambasadorke SFRJ u Norveškoj.

Podgorički portal CdM je tim povodom objavio opširan tekst u kojem konstatuje da je srpski MSP proglasilo Stanu “srpskom diplomatkinjom”.

Tekst baziran samo na činjenici da je Stana rođena u Crnoj Gori, pokrenuo je i lavinu reagovanja na društvenim mrežama, u pokušaju da se objasni da Stana Tomašević nema nikakve veze sa Srbijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.