U trendu

Murganić apelovala na HR društvo da se osvesti

ZAGREB – Ministarka demografije, Nada Murganić, je po dolasku u Đakovo, gde je ranije danas u Centru za socijalni ubijena socijalna radnica, a pravnik tog centra teško ranjen, izjavila da ovo nije prvi put, te da se pre 19 godina u Splitu dogodilo isto.

„Tužni smo svi u sistemu socijalne zaštite, svi zaposleni, i tužni i žalosni, ali i uplašeni. Šta se to događa da upravo oni koji najviše pomažu našim građanima stradaju nevini i to na svom radnom mestu“, rekla je Murganić, izrazivši saučešće porodici stradale socijalne radnice.

Ona je potvrdila da gotovo svakodnevno imaju dojave da se socijalnim radnicima preti.

Podstila je da je pre mesec dana čak podneta prijava protiv stranke koja je pretila zaposlenima.

„Imali smo u Zadru pre mesec dana situaciju gde smo preko Državnog tužilaštva omogućili da se podigne optužnica protiv jedne stranke koja je pretila mladoj socijalnoj radnici jer je zaista samo izvršavala savesno svoju dužnost“, rekla je ministarka Murganić.

Ona je poručila da je socijalna služba samo pomagačka delatnost i da je ona uvek govorila da je to savetodavni posao, a da rezultati rada zavise od mnogočega drugog, pre svega od okolnosti koje su građane dovele do ovakvih situacija.

„Dođu u centar za socijalnu rad bremeniti, različitih, narušenih međuljudskih i porodičnih odnosa koji su se možda akumulirali godinama. Od socijalnih radnika se očekuje puno, njihov rezultat zavisi od toga koliko su drugi u sistemu bili spremni na saradnju i koliko se učinilo na prevenciji“, rekla je ministarka.

O tragično stradaloj koleginici rekla je da je bila gotovo svakodnevno u kontaktu s počiniteljem i da mu je, kaže, ona bila možda i jedina koja je s njim provodila dane i razgovarala.

„Prestrašno je da je poginula od ruke onoga kome je davala pomoć. Apelujem da se kao društvo na neki način osvestimo o ovom problemu jer nije jedini slučaj. Uvek kad se ovako nešto dogodi, sve oči su uprte u centar za socijalni rad. Sami smo, nemoćni…“, rekla je ministarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.