U trendu

Na Baniji postavljeno 1.165 kontejnera

ZAGREB – Na zemljotresom ugroženom području centralne Hrvatske do sada je postavljeno 1.165 kontejnera i mobilnih kućica, dok je u državnim stanovima zbrinuta 171 porodica, saoštio je danas šef vladinog Štaba za obnovu Banije.

Medved je u izveštaju vladi najavio dopremanje još 391 kontejner.

Rekao je i da je na pogođenom području izgrađena 41 nova trafostanica, a devet ih je još u izgradnji i biće dovršene do 10. februara.

Štab je, rekao je Medved, uputio mobilizacijski poziv za šest firmi koje će učestvovati u postupku uklanjanja oštećenih javnih i privatnih objekata, a u Petrinji je već počeo postupak uklanjanja urušenih zgrada.

U toku je, kazao je, izrada elaborata o uklanjanju oštećenih visokih fabričkih dimnjaka u Sisku koji ugrožavaju bezbednost građana.

Prema nanovijim podacima na Baniji je do sada pregledano 26.608 objekata, odnosno 60,65 posto prijavljenih, od kojih je 3.343 s crvenom oznakom, i 5.849 sa žutom.

Upozorio je da svakodnevna podrhtavanja na pogođenom području izazivaju otvaranje rupa, pa ih samo na području opštine Kukuruzari otvoreno 30 novih za samo sedam dana.

Na tom području je sada ukupno 80 rupa, rekao je Medved i dodao da je pripremljen smeštaj za ljude čije su kuće u blizini tih rupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.