U trendu

Na društvenim mrežama snimak Gruevskog u Budimpešti

SKOPLJE – Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj se vidi bivši makedonski premijer Nikola Gruevski kako šeta Budimpeštom, mesec dana nakon što je napustio zemlju i ekspresno dobio azil u Mađarskoj, prenose makedonski mediji.

Kako navodi televizija Telma, i posle mesec dana niko nije preuzeo odgovornost za bekstvo Gruevskog iz zemlje. Odgovornost funkcionera koji su to omogućili zatražilo je 14 nevladinih organizacija.

Građanska udruženja takođe su apelovala da se ne potkopava perspektiva evrointegracija Makedonije koja zavisi od vladavine prava.

TV Telma je ranije danas izvestila da makedonska ministarka pravde Renata Deskoska očekuje da će se Mađarska kao država-članica Evropske unije voditi evropskim standardima i konvencijama kada bude odlučivala o zahtevu za ekstradiciju Gruevskog.

„Naše pravo je da zahtevamo ekstradiciju i u skladu sa međunarodnim važećim dokumentima imamo pravo da dobijemo ekstradiciju“, rekla je Deskoska.

Nikola Gruevski je napustio Makedoniju između 8. i 11. novembra. On je 9. novembra trebalo je da se javi u skopski zatvor Šutka na izdržavanje zatvorske kazne od dve godine.

Nakon što su makedonske vlasti 12. novembra raspisale međunarodnu poternicu, jer nisu uspele da ga pronađu, Gruevski se oglasio na svom fejsbuk profilu tvrdeći da je u Mađarskoj zatražio azil kako bi se zaštitio od političkog progona u Makedoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.