U trendu

Na predsedničkim izborima do 13 sati glasalo 35,8 odsto birača, više nego na prethodnim

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo je 35,8 procenata građana, što je za par procenata više u odnosu na prethodne izbore za predsednika države iz 2018. godine, podaci su Centra za monitoring (CEMI), nevladine organizacija koja nadgleda izbore.

Prema podacima te organizacija na prethodnim predsdedničkim izborima je pravo glasa do 13 sati iskoristilo 32,8 odsto birača.

CEMI je objavio da je najveća izlaznost u centralnoj regiji, 38 procenata, na severu oko 37 osto, dok je u južnoj regiji glasalo 30,7 odsto građana s pravom glasa.

Crna Gora danas bira predsednika između sedam kandidata i građani biračko pravo mogu iskoristiti do 20 sati.

Posmatrači su zabeležili manje nepravilnosti tokom glsanja i prijavili upotrebu mobilnih telefona na biračkim mestima, fotografiasnje glasačkih listića, koju birači objavljuju na društvenim mrežama, što je povreda tajnosti glasanja.

Građani posmatračima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) „masovno prijavljuju da i danas dobijaju neželjene telefonske pozive od štabova kandidata, iz kojih ih već danima uporno pozivaju da glasaju“.

„Apelujemo na kandidate da makar danas dozvole građanima da glasaju bez uznemiravanja, kampanja je završena i ovo se može okarakterisati jedino kao neprimeren pritisak na birače“, saopštili su iz te NVO koja nadgleda izbore.

Na izborima učestvuju kandidati Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić, Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i influenser Jovan Radulović.

Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila.

U drugom krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsednik države se bira na pet godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar