U trendu

Na samitu SEECP odlučeno da predsedavanje tom inicijativom preuzme BiH, a potom Kosovo (VIDEO)

Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) od jula 2018. do juna naredne godine predsedavaće Bosna i Hercegovina, a godinu dana posle toga Kosovo, odlučeno je danas na sastanku ministara spoljnih poslova te inicijative u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

To je na konferenciji za medije izjavio šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec i dodao da je put do te odluke bio težak i veoma komplikovan.

„Slovenija je nasledila od hrvatskog predsedavanja nerešeno pitanje o budućnosti vodjenja SEECP, ali je danas odlučeno da će od jula 2018. do juna 2019. godine na čelu biti BiH, a od jula 2019. do juna 2020. godine Kosovo“, naveo je Erjavec.

Osim Erjaveca koji je bio domaćin skupa, sastanku ministara spoljnih poslova članica SEECP prisustvovao je jedino šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, dok su ostale zemlje bile predstavljene na nižem nivou.

Erjavec je rekao da su učesnici današnjeg sastanka podržali deklaraciju koja sutra treba da bude usvojena na sastanku premijera zemalja SEECP, iako je pred kraj došlo do odredjenih komplikacija zbog intervencija Rumunije i Kosova.

Dodao je da su se „svi složili“ da su dalje reforme u regionu neophodne jer donose više stabilnosti i bezbednosti i da je dijalog veoma ohrabrujuć i neophodan za rešenje otvorenih pitanja.

„SEECP donosi dodatnu vrednost regionalnom dijalogu jer znamo kakva je bila i jeste situacija u regionu. Ima mnogo otvorenih pitanja, izmedju Beograda i Prištine, Hrvatske i Srbije, unutar BiH, izmedju Grčke i Makedonije“, kazao je slovenački ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.