U trendu

Na Visu otkrivena spomen-ploča admiralu Baroviću koji je odbio da granatira hrvatske gradove

Spomen-ploča visokom oficiru nekadašnje JNA, crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću koji je pre 30 godina odbio da naredi granatiranje hrvatskih primorskih gradova, otkrivena je danas u Samogoru na Visu u prisustvu hrvatskih i crnogorskih zvaničnika.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su ministri spoljnih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri odbrane dve države Mario Banožić i Raško Konjević, kao i gradonačelnik Visa Ivo Radica, saopštila je pres služba hrvatskog ministarstva spoljnih poslova.

„Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jeste simbol onih vrednosti koje su i danas, kao i pre 30 godina, zalog odnosa temeljenih na medjusobnom poštovanju. Bio je duboko svestan da vojska u kojoj je bio zapovednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namere bile nečasne, okupatorske i zločinačke“, rekao je Grlić Radman.

On je dodao da je Barović „tog septembra, ispalio samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku“, navodi se u saopštenju.

Šef hrvatske diplomatije je naglasio važnost negovanja kulture sećanja, istakavši da se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obeležavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj.

„Osećamo obavezu i dužnost baš ovde u gradu Visu postaviti mu spomen obeležje kao zahvalu i kao sećanje, ali i kao činjenicu da je i u najtežem vrtlogu rata jedan čovek svoju čast stavio ispred zapovedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod“, rekao je ministar, prenela je pres služba.

On je naglasio da će Hrvatska i Crna Gora nastaviti da jačaju dobrosusedske odnose i da rade na otvorenim pitanjima, kao i da će Crna Gora u Hrvatskoj i dalje imati čvrstu i prijateljsku ruku podrške na svom evropskom putu.

Visoki oficir bivše JNA Vladimir Barović ubio se u septembru 1991. pošto je kao komandat Petog vojno-pomorskog sektora u Puli odbio da naredi granatiranje hrvatskih gradova.

„Ovde neće biti razaranja dok sam ja zapovednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio“, Barovićeve su reči ispisane na spomen-ploči.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar