U trendu

Nadbiskup Barišić na misi u Kninu pozvao na pomirenje i povratak Srba

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pozvao je danas u Kninu na pomirenje i povratak izbeglih gradjana srpske nacionalnosti i na izgradnju zajedničke budućnosti, podsetivši pritom na sve nevine žrtve borbe za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku.

Kako prenosi Hina, na misi za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu Barišić je izrazio zabrinutost zbog nekih pojava u društvu, od loših demografskih pokazatelja, starenja stanovnipštva, preko odlaska mladih iz zemlje, pa do nenezaposlenosti, siromaštva, nepravde i kriminala.

„Medju tim pojavama posebno se izdvajaju u šikarje obrasli domovi i ognjišta izbjeglih gradjana Hrvatske srpske nacionalnosti“, rekao je.

On je ocenio da su oni pre svega žrtve velike, megalomanske i osvajačke politike, koja je njihove domove – voćnjake, pretvorila u ružno i pusto šikarje. Rat je, dodao je, poguba ljudske naravi, uratu svi gubimo jer rat nikome nije brat.

„Bilo bi mi drago da se svi oni vrate na svoja ognjišta i u svoju domovinu Hrvatsku te svojim radom i poštenjem zajedničku Lijepu našu izgradimo još ljepšom. Na tom putu svima nam je potrebna istina, mir i pomirenje“, istakao je splitsko-makarski nadbiskup i naglasio da različitosti obogaćuju zajedništvo.

Na misi povodom 25. godišnjice akcije Oluja Barišić je pozvao vernike da „slaveći važne dogadjaje na putu slobode“ budu „ne samo dobri učenici memorije prošlosti“ već da postanu „još bolji radnici i saradnici budućnosti svoje domovine“.

„Mudri ne zaboravljaju istoriju i s memorijom prošlosti grade budućnost“, rekao je.

Barišić je ocenio dagodipnjica Oluje nije samo sećanje na prošlost nego i podsetnik za budućnost.

„Stoga se na dan kada se spominjemo naših branitelja, svih žrtava iz ljubavi za slobodu, svih nevinih žrtava rata na svim stranama, kao i onih koji su tragične žrtve bez pravog razloga – zbog zlih namera, moramo zapitati kakvu budućnost želimo i gradimo i koliko onih kultura i plodova koje nas odgajaju za solidarnost i daruju mir i pomirenje raste na poljima našeg društva, na našim njivama porodice i u našim vrtovima ličnog života“, rekao je nadbiskup Barišić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.