U trendu

Nameću nam nekakav teret ustaštva i fašizma

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je veceras da se „Hrvatskoj nameće nekakav teret ustaštva i fašizma, jer to je upravo ono što pokušavaju neki u našim susednim zemljama kako bi diskreditovali Hrvatsku“.

Hina prenosi da je Grabar-Kitarovićeva, u intervjuu za Novu TV, povodom druge godišnjice mandata, „ponovila svoj stav kako se HOS-ova ploču u Jasenovcu s ustaškim pozdravom “Za dom spremni“ ne može samo tako ukloniti, ako je ni sam zakon ne zabranjuje“.

„Ploča nije usmerena na ono što se dogodilo u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu, što duboko poštujem. Ako smo pravna država, onda poštujemo svoje zakone. Ukoliko je statutom HOS-a to bilo regulisano godinama, a pre toga nisu reagovali ni moji prethodnici niti prethodne vlade, zašto sad to najednom postaje problem“, navela je ona i dodala da „treba isto tako odati dužno poštovanje prema jedanaestorici mladića koji su poginuli braneći Hrvatsku i Jasenovac“.

Hrvatska agencija navodi da je predsednica te države kazala da je „jasnije nego bilo ko u Hrvatskoj osudila sve totalitarne ideologije i vrlo jasno se odredila prema Jasenovcu“, ali i istakla da „neće dopustiti da se “testera okrene naopako“ i izjednačuje Drugi svetski rat sa Domovinskim ratom“, kao ni da se „pravi veštačka podela u društvu na one koji su bili na strani antifašizma i one koji su na strani Domovinskog rata“.

„To apsolutno ne isključuje jedno drugo“, kazala je hrvatska predsednica.

Grabar-Kitarovićeva tvrdi da „neće dopustiti da se pljuje po hrvatskim vrednostima i Hrvatskoj nameće nekakav teret ustaštva i fašizma“.

„Jer to je upravo ono što pokušavaju neki u našim susednim zemljama kako bi diskreditirali Hrvatsku“, rekla je ona.

Optužila je medije da izvlače njene izjave iz konteksta i postavljaju ih u kontekst nekakve međunarodne prisile.

„Ja nisam takva osoba, ja se zalažem za Hrvatsku koja je suverena i samostalna, koja je članica EU i NATO, koja ima svoj stav, koja vodi računa o nacionalnim interesima. Neću dopustiti nikome da vređa ovu Hrvatsku, niti da vređa branioce koji su se borili za slobodnu demokratsku Hrvatsku, a ne za bilo kakve aveti prošlosti“, poručila je predsednica Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.