U trendu

Napad na novinare u Skoplju – privedeno nekoliko lica

Nekoliko lica privedeno je večeras zbog napada na novinare portala A1 tokom protestnog marša, Građanske inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ koji je održan u Skoplju.

To je potvrdilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, prenela je televizija Telma.

Napad na novinare se odigrao u blizini zgrade Sobranja, a tom prilikom oštećena je i njihova kamera. Dvojica povređenih novinara prevezeni su u Urgentni centar, a jedan od njih zadobio je potres mozga, navodi Telma.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) večeras je osudio incident u kojem su povređena dvojica novinara portala A1, koji su izveštavali sa protesta u Skoplju.

SDSM je pozvao građane da ostanu smireni i ne ulaze u konflikte, prenela je MIA.

U saopštenju se dodaje da će Makedonija dobiti stabilnu vladu koja će biti garant stabilnosti i bezbednosti.

U Skoplju je održan protestni marš Građanske inicijative „Za zajedničku Makedoniju“, na koji se odazvao veliki broj građana, javila je makedonska televizija Sitel.

Ispred Sobranja pročitan je proglas u kojem se traži da se očuva jedinstvena država i onemoguće promene ustava, prenosi agencija MIA.

U organizaciji iste inicijative, građani su se okupili i u Kičevu, Štipu, Prilepu i Kumanovu, navodi MIA.

Na protestu u Skoplju u subotu poručeno je da će se građani okupljati svakog dana s namerom da onemoguće promenu Ustava.

Ovi protesti prete da Makedoniju uvedu u novu političku krizu.

U Makedoniji su, naime, 11. decembra prošle godine održani vanredni parlamentarni izbori s ciljem da zemlju izvuku iz gotovo dvoipogodišnje političke krize.

Novi protesti dolaze nakon što je zahtev za dobijanje mandata za sastav nove vlade predsedniku Đorđu Ivanovu predao predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev, a nakon što je uz podršku albanskih partija DUI i Besa obezbedio 67 poslaničkih mandata u parlamentu, šest više od neophodnog broja.

Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu, od Ivanova su tražili evropski komesar Johanes Han i Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.