U trendu

Nastavljeno sudjenje grčkim neonacistima iskazom glavnooptuženog

 Maratonsko sudjenje za ubistvo grčkog levičara i muzičara pre šest godina, nastavljeno je danas u sudu Atini prvim saslušanjem glavnog optuženog, Jorgosa Rupakijasa, bliskog neonacističkoj partiji „Zlatna zora“.

Rupakijas je ranije priznao da je 2013. nožem izbo Pavlosa Fisasa, antifašističkog repera.

Sudjenje je, posle četiri godine, krajem juna ušlo u poslednju fazu početkom iskaza 14 optuženih učesnika u ubistvu 34-godišnjeg muzičara septembra 2013. godine.

U prisustvu oca ubijenog Pavlosa Fisasa, optuženi Jorgos Rupakijas je danas negirao da je član „Zlatne zore“ bio od 2012. godine, da joj je zakletvu dao uz nacistički pozdrav i da je ta partija naredila ubistvo antifašističkog aktiviste. 

„Od kad to Grčka ima 600.000 nacista (glasača Zlatne zore)?“ – pitao je optuženi i pozdrav desnom rukom koso ispruženom uvis opisao kao „antički, a ne u spomen na Hitlera“.

Rupakijas je priznao da je nožem izbo Pavlosa Fisasa u noći 17. septembra 2013.

Rupakijas je potvrdio da je mesni odbor „Zlatne zore“ obavestio da je jedan njen aktivista napadnut ispred bara, te je tamo otišao i „nožem ubo najbližeg čoveka“, ali negira da je znao ko je to.

Otac ubijenog muzčara, vidno potresen, u tom trenutku je uzviknu „Laže!“.

„Radilo se o običnom ubistvu“, rekao je optuženi dok je sudija odgovorio da se „nikad ne radi o običnom ubistvu“.

Ubistvo Pavlosa Fisasa šokiralo je Grčku i pokrenulo talas krivičnih prijava protiv vodja, poslanika i članova „Zlatne zore“, koji su do tada gotovo nekažnjeno napadali migrante i levičarske aktiviste. 

Sudjenje je počelo 20. aprila 2015. godine i već je bilo više od 400 sati saslušanja, gotovo 300 svedoka, desetine advokata i ogromna količina sudskih spisa. 

Proces treba da bude prekinut krajem jula i da se nastavi u septembru kada drugi optuženi, medju kojma i vodje te neonacističke partije treba da budu saslušani. 

Na parlamentarnim izborima održanim 7. jula, „Zlatna zora“ nije uspela da predje prag od tri odsto glasova, te je ispala iz sastava Skupštine Grčke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.