U trendu

NCP:Nalaganje Badnjaka ove godine bez okupljanja

CETINJE – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) apelovala je na građane iz drugih gradova i opština da ove godine na Badnji dan ne dolaze na Cetinje, da će nalaganje Badnjika biti obavljeno bez okupljanja u skladu sa epidemiološkim merama.

Građani su pozvani da ostanu u svojim gradovima i domovima.

Iz MCP su pozvali građane i da ne nasedaju na lažne informacije koje, kako navode, plasiraju neodgovorni političari, pojedine nevladine organizacije i određeni pojedinci sa ciljem da, kako navode, „u božićne blage dane izazivaju nemire i mržnju u Crnoj Gori“.

Navode i da eparhije SPC u Crnoj Gori i njihova imovina u potpunosti podležu pravnom, poreskom i katastarskom sistemu države Crne Gore danas i u svim prethodnim decenijama.

„O prethodnim vekovima zbilja ne vredi medijski polemisati sa propagandistima svađe, koji niti su dobronamerni niti išta znaju o sopstvenoj istoriji“, navodi se u saopštenju.

IZ MCP podsećaju da je SPC jevanđelska Crkva Hristova koja nikada, ni u čemu, nije delila svoje vernike po nacionalnom, političkom ili bilo kom drugom osnovu.

„Svi smo mi građani i državljani ove države – pa je, u najmanju ruku, nepristojno, da Crnu Goru i njen vekovni i slojeviti identitet branimo jedni od drugih. Šta će nam rasprave o Crkvi i državi, ako ostanemo jedni bez drugih, ili ako jedni druge počinjemo gledati popreko…“, poručeno je iz MCP.

A što se spornog Zakona o slobodi veroispovesti tiče, iz MCP poručuju da se o tome pričalo cele prošle godine, pa i pre toga, ali da su građani o njemu dali svoj sud.

Zakon, kao pravna i politička tema, dobio je sud crnogorskih građana i nije normalno da tu nepobitnu činjenicu bilo ko, kako poručuju, „pakuje u definicije okupacije i ugroženosti Crne Gore“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.