U trendu

Neformalni sastanak šefova diplomatija EU bez zemlja kandida

ZAGREB, 5. marta ( Tanjug) – Šefovi diplomatija EU 27 sastali su se u Zagrebu na rednovnom neformalnom sastanku Saveta EU.

Ovoga puta, izostala je praksa da se ministrima zemlja članica na neformalnom sastanku priključe šefovi diplomatija zemlja kandidata.

Od 1974. godine, svakih šest meseci, zemlja koja predsedva Savetom EU organzuje neformalni sastanka ministra spoljnih poslova EU u formatu poznatom kao ”Gimnih”.

Poslednjih godina prakasa je bila da se ministrama zemlja članica drugog dana Gimniha pridruže šefovi diplomatija zemlja kandidata za članstvo u EU.

Visoka predstavnica Federika Mogerini je pred kraj svog manata ovaj format proširila na sve šefove diplomatija zemlja Zapadnog Balkana.

Prvi neformlani sastanak ministra spoljnih poslova na čelu sa novi šefom diplomatije EU Žosepom Borelom održava se u Zagrebu bez prisustva kolega sa Zapadnog Balkana.

Umesto toga, drugi dan sastanka ministra u Zagrebu posvećen je vanrednom sastanku Saveta EU o situaciji u Siriji i Turskoj.

„Visoki predstavnik je odlučio da vrati format kakav je bio na početku 1974. godine, dakle samo šefovi diplomatija EU, kako bi bili efikasniji u razgovorima o njavaćnijim temama“, kaže ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman napominje da Zapadni Balkan ”ostaje prioritet” i da hrvatsko predsedavanje za 7. maj sprema EU Zapadni Balkan samit u Zagrebu.

Šef diplomatije Hrvatske je podsetio da je sam nedeavno posetio Tiranu, Skoplje i Podoricu i najavio skoru posetu Beogradu, Prištini i Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.