U trendu

Neizvesno prisustvo predstavnika Jevreja u Jasenovcu

ZAGREB – Kabinet hrvatskog predsednika saopštio je da je Zoran Milanović prihvatio poziv organizatora Javne ustanove Jasenovac da prištvuje obeležvanju godišnjice probola logoraša iz tog ustaškog logora, uputio je poziv premijeru i predsedniku parlamenta, Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću, da zajedno polože venac, ali odgovor još nije dobijen.

„Predsednik je prihvatio poziv organizatora, Javne ustanove Jasenovac. I predložio je predsednicima vlade i sabora zajedničko obeležavanje, ali zasad nisu odgovorili“, odgovor je Kabineta za zagrebački Jutarnji list.

Inače, Plenković je juče u Topuskom rekao da protokol još nije gotov, ali će on, kazao je, predložiti da vlada ima svoj venac.

Tako bi se, piše Jutarnji, moglo dogoditi da „trojica posvađanih najvažnijih zvaničnika ne dođu zajedno u Jasenovac“, kao što, recimo, 30. marta nisu zajedno položili vence na Plitvicama povodom obeležavanja tzv. „Krvavog Uskrsa“.

Pitanje, piše list, i da li će se na službenoj komemoraciji pojaviti predstavnik Jevreja, koji su uz Srbe bili najbrojnije žrtve u tom masovnom gubilištu.

Predstavnik Jevreja u Hrvatskoj Ognjen Kraus je, podseća se, revoltiran jer su državne vlasti i dalje rezervisane prema njegovoj inicijativi da se upotreba pokliča ‘za dom spremni“ zabrani u javnoj upotrebi.

„Ne mogu vam još ništa reći jer pregovori i dalje traju“, rekao je Kraus za Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.