U trendu

Nelson: Današnje sankcije ističu posvećenost Bajdenove administracije Zapadnom Balkanu

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson izjavio je da se današnjim uvodjenjem američkih sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji ističe posvećenost administracije predsednika Džozefa Bajdena Zapadnom Balkanu.

Nelson je istakao da „destabilizujuće delovanje Dodika i njegova korumpiranost predstavljaju pretnju stabilnosti BiH, ali i cijele regije“.

„Današnjim delovanjem Kancelarije za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD, koje predstavlja prvu primenu proširene Izvršne uredbe 14 033, ističe se posvećenost Bajdenove administracije regionu Zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima“, rekao je Nelson, obraćajućiu se gradjanima BiH.

Govoreći o sankcijama Stejt departmenta koje se odnose na Mirsada Kukića (PDA) i bivšeg predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Milana Tegeltiju, Nelson je kazao da im neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

„Svojim delovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i poverenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese“, naveo je američki ambasador u BiH.

Nelson je naglasio da korupcija predstavlja „egzistencijalnu pretnju za BiH“.

„I Dodik i Tegeltija i Kukić su svi besramno zloupotrebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste. U Bosni i Hercegovini, korupcija predstavlja egzistencijalnu pretnju samoj strukturi države koja je izgradjivana tokom poslednjih dvadeset šest godina, kao i pretnju evroatlantskoj budućnosti zemlje“, rekao je ambasador SAD.

Nelson je rekao da su današnje akcije SAD upozorenje onima koji bi mogli biti pretnja suverenitetu BiH.

„Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti pretnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH zbog ličnih ili političkih ciljeva“, kazao je on.
Još je rekao da će SAD nastaviti da analiziraju koje su „dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv endemske korupcije, koja podriva potencijal BiH ili stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje“.

“SAD će bez oklevanja delovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podelama na račun gradjana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste“, zaključio je Nelson.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar