U trendu

Nemačka odbacila kao neumesne kritike Ivanova na račun ambasadorke u Skoplju

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke odbacilo je danas kao neumesne kritike predsednika Makedonije Djordja Ivanova na račun nemačke ambasadorke u Skoplju Kristine Althauzer.

Makedonski predsednik je sinoć optužio ambasadorku Nemačke da je širila lažne vesti o Makedoniji i da je nivo ambasade koju vodi uvreda za njegovu zemlju.

Namačko ministarstvo spoljnih poslova je, kako prenosi Dojče vele, Ivanovu poručilo da su „optužbe protiv nemačkih i diplomata drugih prijateljskih država neumesne“.

Ambasadorka Nemačke u Makedoniji Kristin Althauzer izjavila je danas pre podne da je njen rad u Berlinu visoko cenjen i da ima profesionalne odnose sa makedonskim predsednikom i drugim političarima.

„Lično imam odlične profesionalne odnose sa predsednikom, kao i sa drugim političarima u ovoj zemlji. Moj rad je u Berlinu visoko cenjen od Ministarstva spoljnih poslova i kancelara i u stalnom sam kontaktu sa vlastima u Berlinu“, rekla je Althauzer.

Althauzer nije želela dataljnije da komentariše optužbe Ivanova, već je odgovorila izrekom: „Što više neprijatelja, to veća čast za mene“.

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov sinoć je optužio ambasadorku Nemačke u Skoplju da je širila lažne vesti i da je nivo ambasade Nemačke „uvreda za zemlju“.

To je bio odgovor Ivanova na saopštenje nemačke ambasade koja je pozdravila njegovu odluku da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM i parlamentarne većine Zoranu Zaevu, ističući da je to trebalo odavno da se desi.

„Treba da nas zabrine kvalitet dela diplomata u Makedoniji. Ambasadorka Nemačke služila se lažnim informacijama pa je i Angela Merkel prošle godine na konferenciji o izbeglicama morala da mi se izvinjava za netačne informacije koje je dobila od njihove ambasade“, rekao je Ivanov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.